Delirium tremens je mogoče preprečiti – Tako to lahko storite

Pregled Vsebine

Delirij tremens (znan tudi kot Delirium Tremens) je najhujša oblika manifestacije alkoholizma. Označen je z motenim duševnim stanjem (splošna zmedenost) in prekomerno aktivnostjo simpatičnega živčnega sistema (avtonomna hiperaktivnost), ki lahko privede do kardiovaskularnega kolapsa. 

Blagi simptomi odtegnitve od alkohola vključujejo tresenje, tesnobo, slabost, bruhanje in nespečnost. Hujši znaki in simptomi alkoholizma vključujejo vizualne in slušne halucinacije, tresenje celega telesa, bruhanje, prekomerno potenje in visok krvni tlak.

Alkoholizem je izraz, ki se uporablja za opis najresnejše oblike težav z alkoholom na ravni, ki škoduje zdravju. Alkoholizem predstavlja močno in pogosto neobvladljivo željo po alkoholnih pijačah. Znan je tudi kot alkoholna odvisnost ali zloraba alkohola.

Medicinsko je prepoznan kot vrsta “motnje uporabe alkohola”, ki se lahko zdravi. Razlikuje se od “škodljivega pitja” (druge vrste motnje uporabe alkohola), ki je vzorec obilnega pitja, ki škoduje zdravju, vendar brez dejanske odvisnosti.

Oseba, ki je odvisna od alkohola, pogosto postavlja pitje nad vse druge obveznosti, vključno z delom in družino, ter razvije fizično toleranco. To pomeni, da pije vedno več, da bi dosegla učinek opitosti, kot na začetku uživanja alkohola, in doživlja simptome odtegnitve, če preneha s pitjem.
Top of Form

Delirij tremens je eden od pojavov alkoholizma in dolgotrajne hude alkoholne zasvojenosti. Poskus prekinitve dolgotrajne odvisnosti od alkohola lahko povzroči strah, tveganje in celo usoden izid! Akutni simptomi abstinenčnega sindroma se lahko pojavijo v nekaj urah po zadnjem pitju, kar povzroči znatno nelagodje in potencialno smrtno nevarne posledice za zdravje.

Delirium Tremens je redek, vendar potencialno smrten, pojav, ki se lahko pojavi, ko se alkoholik, ki se bori proti alkoholizmu, odloči prenehati uživati alkoholne pijače. Vodenje nadzora nad stanjem delirija tremensa in simptomi odtegnitvenega sindroma od alkohola lahko postane problematično, če ne poiščete strokovne pomoči pravočasno.

Kaj je delirium tremens?

Delirium tremens je eden najtežjih simptomov odtegnitve od alkohola, oz. zdravljenja alkoholizma. Pogosto se pojavi po obdobju obilnega pitja, pri ljudeh s kronično zgodovino uživanja alkohola ali pri tistih, ki so že prej doživeli hude simptome odtegnitve od alkohola. Delirij tremens je znan tudi kot alkoholni delirij. 

Delirium tremens je redko in potencialno usodno stanje, ki ne prizadene vsakogar, ki nenadoma preneha piti. Samo nekaj ljudi, ki zlorabljajo alkohol, bo doživelo simptome odtegnitve, le nekaj (največ pet odstotkov) pa bo doživelo stanje delirija tremensa.

Simptomi delirija tremensa se razlikujejo od odtegnitve od alkohola in se pojavijo ob različnih časih. Najpogostejši simptomi so:

Delirium tremens povzroča prekomerno pitje alkohola v daljšem časovnem obdobju. Alkoholni tremens je stanje, ki ga povzroča težko in obilno pitje alkohola, ki se pojavlja v nekaj dneh in v daljšem obdobju; za razliko od prekomernega uživanja alkohola, ki vključuje zaužitje velike količine alkohola (pet ali več pijač za moške in štiri ali več pijač za ženske) v dveh urah. Delirijum tremens se bo najverjetneje pojavil pri ljudeh, ki redno pijejo v daljšem časovnem obdobju (vsaj nekaj mesecev). Daljše kot je obdobje, v katerem oseba vsakodnevno uživa alkoholne pijače, večje je tveganje za stanje delirium tremens. 

Delirijum tremens ali alkoholni delirij je huda manifestacija odtegnitvenega sindroma alkohola. Običajno se začne približno dva do tri dni po zadnjem zaužitju alkohola pri osebi, ki je odvisna od alkohola. To stanje lahko traja nekaj dni, vendar se simptomi delirijuma tremensa lahko pojavijo tudi do enega tedna.

Po raziskavah približno pet odstotkov ljudi, ki se odvajajo od alkohola, doživi alkoholni delirij. Če se ne zdravi, delirijum tremens lahko privede do srčnega infarkta, kapi in celo smrti.

Kdo lahko dobi delirium tremens?

Ni nujno, da bo vsakdo doživel delirij tremens. Uporaba alkohola spreminja načine ekscitatorne in inhibitorne aktivnosti živčnega sistema, kar vodi do upočasnjene funkcije možganov, kar se kaže kot zaspanost in zmanjšana anksioznost. Možgani kompenzirajo stalno prisotnost alkohola z modificiranjem interakcije med tema dvema sistemoma s kontinuirano uporabo alkohola. Kot rezultat tega bo oseba občutila potrebo po večjem pitju alkohola. Izraz za to možgansko prilagoditev je toleranca na alkohol. 

Ko oseba nadaljuje s pitjem, se njeni možgani sčasoma prilagajajo. Ko oseba razvije odvisnost od alkohola, možgani nadaljujejo z izdelavo ekscitatornih impulzov, da bi nadomestili inhibitorne učinke snovi. Zaradi te prekomerne kompenzacije so ekscitatorni impulzi močnejši.

Čeprav specifična etiologija delirija tremensa ni znana, obstajajo nekateri dejavniki tveganja, ki jih je treba upoštevati.

Dejavniki tveganja za delirium tremens:

Če se zavedate, da imate nekatere dejavnike tveganja za delirium tremens in želite prenehati s pitjem, je ključnega pomena, da poiščete strokovno pomoč pri odvajanju od alkohola. Če ne poiščete zdravniške pomoči, je lahko usodno. 

Zloraba alkohola je pogosta težava, ki je povezana z resnimi težavami v družbenem delovanju in zdravstvenimi težavami. Ugotovljeno je, da izmed celotnega prebivalstva kar 20 odstotkov izraža neko obliko zlorabe alkohola v svojem življenju. Več kot 50 odstotkov tistih z zgodovino zlorabe alkohola lahko izrazi simptome odtegnitvenega sindroma po prenehanju ali zmanjšanju uživanja alkohola. Vendar pa le nekaj (tri do pet odstotkov) kaže simptome hude odtegnitvene krize z globoko zmedenostjo, avtonomno hiperaktivnostjo in kardiovaskularnim kolapsom. To se opredeljuje kot alkoholni delirij, znan tudi kot delirij odtegnitve od alkohola.

Delirij tremens je bil prvič prepoznan kot motnja, povezana z prekomerno zlorabo alkohola, leta 1813. Danes je splošno znano, da se pojavi že v 48 urah po nenadnem prenehanju uživanja alkohola pri ljudeh s kronično zlorabo in lahko traja do pet dni. Pričakovana smrtnost je lahko do 37 odstotkov v primerih brez ustreznega zdravljenja. Ključno je prepoznati zgodnje znake odtegnitvenega sindroma od alkohola, saj lahko postane smrtno nevarno.

Simptomi delirium tremens – Kako oseba ve, kaj se ji dogaja?

Simptomi deliriuma tremensa se običajno pojavijo dva do štiri dni po zadnji pijači. Nekateri simptomi pa se lahko pojavijo šele deset dni po prenehanju pitja.

Simptomi delirija tremens vključujejo:

Delirium tremens lahko povzroči hitre spremembe telesne temperature, dihanja in krvnega obtoka. To lahko privede do življenjsko nevarnih stanj, kot je sepsa. Možni so tudi neredni srčni utrip, težave z dihanjem, epileptični napadi ali elektrolitsko neravnovesje – kadar minerali, ki nadzorujejo telesne funkcije, niso v ravnovesju. 

Poleg tega so simptomi delirija tremensa, ki se lahko pojavijo, bolečine v prsih ali trebuhu, pa tudi izguba apetita.

Delirium tremens - Kateri so dejavniki tveganja?

Alkohol je depresiv. To pomeni, da upočasni možgane in živčni sistem. Ko oseba po dolgem obdobju uživanja alkohola nenadoma preneha piti, se možgani in živčni sistem ne morejo hitro prilagoditi. Možgani postanejo preveč stimulirani. Takrat se lahko pojavi stanje telesa, znano kot delirium tremens. 

Ljudje z motnjo uživanja alkohola, ki nenadoma prenehajo piti, lahko doživijo porast aminokisline, imenovane glutamat, ki povzroči nekatere simptome, ki so pogosti pri deliriju tremensu. Ti simptomi delirija tremensa so prepoznavni kot nenaden, izjemno visok krvni tlak, tresenje, huda razdražljivost in epileptični napadi.

Delirium tremens lahko ali pa tudi ne doživi vsaka oseba, ki po daljšem času nenadoma preneha piti alkohol.

Vendar pa je delirijum tremens pogostejši in zanesljivejši pri nekaterih skupinah ljudi. To so predvsem:

Uživanje alkohola spremeni ekscitatorne in inhibitorne mehanizme delovanja znotraj živčnega sistema, kar povzroči upočasnitev delovanja možganov, kar oseba običajno občuti kot sedacijo in zmanjšano anksioznost. Z nadaljnjo uporabo alkohola možgani kompenzirajo stalno prisotnost alkohola s spremembo interakcije teh dveh mehanizmov in posledično bo moral človek piti vedno več alkohola. Ta prilagoditev se imenuje toleranca. 

Vremenoma se možgani še prilagajajo, ko oseba nadaljuje s pitjem. Na koncu oseba razvije odvisnost od alkohola, kar pomeni, da ko je uporaba alkohola ustavljena ali znatno zmanjšana, možgani še vedno proizvajajo ekscitatorne signale, da bi nadomestili inhibitorne učinke alkohola. Ta prekomerna kompenzacija povzroči večjo težo ekscitatornih signalov in povzroči stanje hiper-vzbujenosti, ki ga oseba doživlja kot simptome abstinenčnega sindroma.

Ali je alkoholni delirij reverzibilen in kakšne so metode preprečevanja?

Alkoholni delirijum ni trajno stanje, vendar pa lahko postane smrtno nevarno. Nujna medicinska pomoč zaradi simptomov odtegnitve od alkohola lahko pomaga preprečiti, da bi abstinenca privedla do resnosti alkoholnega delirija.

To stanje običajno traja tri ali štiri dni, lahko pa tudi do osem dni. Vendar pa bosta resnost in trajanje delirija tremensa variirala med posamezniki. Čeprav je pomembno, da se medicinski tretma izvede, ko oseba občuti simptome, se lahko ti simptomi še vedno poslabšajo in postanejo resnejši, ko se pojavijo.

Če oseba po končanem detoksikacijskem zdravljenju alkohola nadaljuje s pitjem, je večja verjetnost, da bo v prihodnosti doživela alkoholni delirijum.

Najlažji način, kako oseba prepreči pojav alkoholnega delirija, je izogibanje pitju alkohola. Če uživate večje količine alkohola in obstaja tveganje za pojav simptomov odtegnitve, še posebej če imate enega ali več dejavnikov tveganja za razvoj hude abstinenčne simptomatike (kar vključuje napade in delirijum tremens), bi morali stopiti v stik s centrom za zdravljenje odvisnosti od alkohola pred prenehanjem ali pomembnim zmanjšanjem uživanja alkohola. Pravilno in pravočasno zdravljenje in odvajanje od alkohola lahko potencialno zmanjšata tveganje za razvoj simptomov delirija tremensa.

Statistični podatki:

Leta 2019 je bilo pri 16 milijonih ljudi po vsem svetu, starejših od 12 let, diagnosticiranih motnje uporabe alkohola.

Vsaj polovica teh ljudi doživi nekatere simptome odtegnitve, ko prenehajo piti ali zmanjšajo vnos alkohola.

Od ljudi, ki prestajajo z uživanjem alkohola, le tri do pet odstotkov razvije hude simptome odtegnitve, kot so napadi in delirij tremens.

Brez ustrezne obravnave lahko delirij tremens povzroči smrtnost vse do 37 odstotkov.

Časovnica delirija tremensa

Čeprav potek delirija tremensa ponavadi sledi splošnemu časovnemu načrtu, se simptomi lahko razlikujejo in nekateri lahko trajajo dlje kot drugi. 

Tipična časovnica simptomov delirija tremensa izgleda takole:

Če opazite simptome delirija tremensa, morate takoj obiskati zdravnika.

Kako izgledajo halucinacije delirija tremensa?

Prvi pogumni korak k zdravljenju alkoholizma lahko spremeni življenje. Razstrupljanje od alkohola je prva stopnja okrevanja. Med razstrupljanjem se telo očisti preostalih alkoholnih toksinov in se več dni prilagaja na njihovo odsotnost. Razstrupljanje in rehabilitacija človeka pripravita na zdravljenje, ki je nujno za doseganje dolgotrajne treznosti. Halucinacije delirium tremens so možne, če oseba, ki se zdravi zaradi alkoholizma, ne poišče strokovne pomoči in če odvisnosti ne zdravi pod nadzorovanimi pogoji. 

Med odtegnitvijo alkohola bo oseba občutila simptome, ki segajo od blagih do hudih, odvisno od resnosti težave z alkoholom. Odtegnitvene simptome bodo pozorno spremljali usposobljeni strokovnjaki za razstrupljanje. To vključuje pozornost na morebitne škodljive zdravstvene dogodke, kot so halucinacije in delirium tremens.

Halucinacije delirium tremens so najhujša oblika simptomov odtegnitve alkohola. Simptomi delirija tremensa se običajno pojavijo približno tri dni po zadnji pijači, vendar jih je težko predvideti. Tremor, ki se začne v rokah, se sčasoma razširi v glavo in se razširi po vsem telesu.

Z nastopom delirija tremensa postane oseba zelo nekoordinirana in lahko doživi izjemno duševno zmedenost in halucinacije. Halucinacije Delirium tremens so lahko zelo zastrašujoče. Oseba lahko vidi slike pajkov, podgan, plazilcev ali drugih stvari, ki bi povzročile strah.

Obstajajo tudi slušne halucinacije, kjer se v mislih slišijo različni zvoki. Poleg teh so pri deliriju tremensu možni tudi nočni strahovi in ​​blodnje. Znojenje postane obilno, krvni tlak se dvigne in srčni utrip se hitro poveča.

Simptomi delirija tremensa se pojavijo pri približno petih odstotkih tistih, ki se zdravijo z alkoholom, in so lahko usodni v povprečno približno 15 odstotkih situacij in stanj.

Diagnoza delirija tremensa

Diagnozo delirija tremensa postavi strokovno medicinsko osebje. Klinika MedTim je specializirana za zdravljenje bolezni odvisnosti in združuje tim vrhunskih zdravnikov z dolgoletnimi izkušnjami.

Po registraciji na kliniki bo zdravnik začel s fizičnim pregledom in anamnezo. Zdravniki lahko vam ali drugi osebi z vami dajo vprašalnik z vprašanji. Z odgovori na vprašanja bo zdravnik lahko dobil pravo predstavo o vašem stanju in postavil diagnozo. To lahko zdravnikom pomaga natančno določiti simptome in izmeriti resnost odtegnitvenih simptomov.

Poleg tega lahko zdravnik v ambulanti MedTeam opravi še nekatere druge preiskave. Te ugotovitve merijo:

Zdravniki lahko pregledajo tudi jetra, srce, živce v stopalih in prebavni sistem, da ugotovijo stopnjo škode, ki jo povzroča alkohol v telesu. Možno je tudi, da človeku primanjkuje vitaminov zaradi nezdrave prehrane. 

Ponudnik zdravstvenih storitev, običajno zdravnik ali drug klinik, lahko diagnosticira delirium tremens na podlagi kombinacije metod in orodij. Vključujejo:

Specializirani kontrolni sezname s pripomočki za ocenjevanje lahko nakazujejo verjetnost simptomov delirium tremensa. 

Večina testov, ki pomagajo pri diagnosticiranju delirium tremensa, se izvaja v laboratoriju in vključuje vzorce krvi ali urina. Testi se osredotočajo na naslednje težave:

Možni so tudi drugi testi glede na vaše simptome ali druge zdravstvene težave. Več o tem, katere teste priporočajo oziroma uporabljajo za osebo, ki se zdravi zaradi alkoholizma, in zakaj se ti testi izvajajo, vam lahko pove zdravstveni delavec na kliniki MedTim v Beogradu.

Kako se zdravi delirium tremens?

Zdravljenje delirija tremensa se začne v bolnišnici. Benzodiazepini so najpogosteje uporabljena zdravila za odvajanje od alkohola in delirium tremens. Pomagajo umiriti bolnikov živčni sistem. Med zdravljenjem se lahko uporabljajo intravenske tekočine z vitamini in minerali za zdravljenje dehidracije ali vzpostavitev ravnovesja elektrolitov. 

Druga zdravila, ki se v kliniki uporabljajo za zdravljenje akutnih simptomov delirija tremensa, vključujejo:

Pacient bo verjetno moral ostati na kliniki do teden dni, da se njegovo zdravstveno stanje stabilizira. Sledi zdravljenje odvisnosti od alkohola

Delirium tremens ni mogoče pozdraviti, lahko pa ga nadzorujemo. Ker je zmedenost ključni simptom delirija tremensa, ljudje s tem stanjem ne morejo sprejemati razumnih odločitev glede svoje oskrbe. Morda bo potrebno, da družina ali bližnji sprejmejo odločitve namesto bolnika.

Ena od prednostnih nalog pri zdravljenju tega stanja je zmanjšanje aktivnosti živčnega sistema. Zdravstveni delavec bo to zdravil z zdravili, ki zmanjšajo aktivnost centralnega živčnega sistema. Pri tem lahko pomaga več vrst zdravil.

Zdravljenje alkoholnega tremensa se običajno začne s pomirjevali. Pomagajo zmanjšati aktivnost CŽS, ki je vir večine nevarnih težav, povezanih z delirijem tremensom. Najpogostejša pomirjevala so benzodiazepini, možne pa so tudi druge vrste zdravil. V redkih situacijah lahko ljudje z zelo visoko aktivnostjo CNS potrebujejo splošno anestezijo, da se popolnoma umirijo in izognejo najnevarnejšim simptomom delirija tremensa.

Mnogi ljudje z delirium tremens doživljajo tudi dehidracijo, elektrolitsko neravnovesje ali pomanjkanje mineralov. Zdravstveni delavec jih lahko zdravi tako, da bolniku da potrebne vitamine in minerale. Nekatere infuzije so posebej pripravljene za te situacije.

Kakšni so zapleti ali stranski učinki zdravljenja?

Zapleti pri zdravljenju delirija tremensa so v veliki meri odvisni od zdravljenja, ki ga prejmete. Ker obstaja veliko različnih zdravil in pristopov k zdravljenju, se stranski učinki lahko zelo razlikujejo. 

Zdravstveni delavec MedTim je najboljša oseba, ki vam bo povedala več o možnih zapletih, ki jih lahko doživite, ko se simptomi izboljšajo in vaša zmedenost izgine.

Prav tako so zapleti zmanjšani na minimum, če pravočasno poiščete pomoč. Zdravljenje delirija tremensa doma ni priporočljivo, vendar je potrebna ustrezna oskrba v kliničnih okoljih. Če je bolnik pod nadzorom zdravnika, so zapleti in neželeni učinki zmanjšani na minimum.

Kako hitro po zdravljenju se bo bolnik počutil bolje?

Glavni simptomi delirija tremensa pogosto izginejo v treh do sedmih dneh. V tem času bi se morali postopoma počutiti bolje. V hudih primerih lahko nekatere simptome občutite tedne ali mesece. 

Če pa se zdravite v ambulanti, specializirani za zdravljenje bolezni odvisnosti, kot je klinika MedTim, je zdravljenje delirija tremensa in popolna ozdravitev alkoholizma možno v sedmih ali 14 dneh. Natančno število dni zdravljenja je odvisno od individualnega stanja bolnika.

O nas najbolje govorijo izkušnje bolnikov, ki so zlahka premagali alkoholizem in njegove stranske učinke.

Zdravljenje delirija tremensa in zdravljenje alkoholizma v ambulanti MedTim 7 ali 14 dni

Glavna in temeljna težava, ki povzroča delirium tremens, je motnja uživanja alkohola.

Dolgoročni cilj po zdravljenju delirija tremensa je zdravljenje motnje uživanja alkohola ali alkoholizma. Obstaja veliko pristopov k zdravljenju motenj zaradi uživanja alkohola. Pravočasno in učinkovito zdravljenje alkoholizma lahko pomaga zmanjšati možnost za razvoj delirium tremens ali alkoholnega delirija v prihodnosti. 

Alkoholizem v ambulanti MedTim zdravimo v 14 dneh, odvisno od resnosti zasvojenosti in stanja pacientovega telesa.

Zdravljenje v kliniki MedTim se prične z diagnozo in analizo problema odvisnosti, nato pa najpogosteje sledi kura razstrupljanja telesa. S tem izjemno učinkovitim tretmajem se pacientov celoten organizem očisti vseh toksičnih in zdravju škodljivih elementov. Razstrupljanje telesa je popolnoma varno in neboleče.
Polikliniko MedTim odlikuje tudi to, da strokovna in izkušena ekipa zdravnikov izdela individualni načrt zdravljenja za vsakega pacienta. Na ta način je učinkovitost zdravljenja dosežena do maksimuma, hkrati pa skorajda ni možnosti ponovitve, torej vrnitve odvisnosti.

Bolnikom in svojcem smo na voljo 24 ur na dan, pokličete pa nas lahko kadarkoli. Svetovanja v kliniki MedTim so popolnoma BREZPLAČNA.

Vedno smo na voljo tako našim pacientom kot njihovim bližnjim. Med obravnavo pacientov izobražujemo tudi ljudi, ki so v njegovem okolju. Na ta način lahko prepoznajo in razumejo bolnikovo stanje ter mu tako med zdravljenjem kar najbolje pomagajo.

Pokličite nas še danes za BREZPLAČEN POSVET. Vedno smo vam na voljo in vemo, da lahko pomagamo.

Tina Zupanek

Prevajalec slovenskega jezika

Na voljo smo vam kadarkoli

Spoznajte odvisnosti in druge težave
z duševnim zdravjem