Zdravljenje alkoholizma

Pregled vsebine

Zdravljenje odvisnosti od alkohola vam daje priložnost, da začnete zdravo in novo življenje!

Zakaj je zdravljenje alkoholizma pomembno? Alkoholizem oziroma zasvojenost z alkoholom je danes daleč najbolj razširjena bolezen odvisnosti. Gre za težavo, ki vpliva na vse vidike alkoholikovega življenja, pa tudi ljudi, ki so alkoholiku blizu. 

Zasvojenost z alkoholom je pravzaprav stalna želja odvisnika po alkoholnih pijačah in nezmožnost prenehanja pitja kljub vsem negativnim učinkom, ki jih ta psihoaktivna snov povzroča. Ocenjuje se, da ima od 10 do 15 % odraslega prebivalstva težave s pitjem alkohola. Po vseh raziskavah motnja uživanja alkohola popolnoma okvari tako fizično kot psihično zdravje. Če ni zdravljen in zdravljen s preverjenimi medicinskimi metodami, alkoholizem skrajša življenje tudi do 15 let, torej se življenjska doba alkoholika skrajša na 55 do 60 let.

Zaradi dejstva, da je legalen, lahko dostopen in poceni, alkohola pogosto ne uvrščamo med droge. Po drugi strani pa se ob napačni uporabi razvije močna fizična in psihična odvisnost. Po razvoju alkoholizma kot motnje je odvajanje od alkohola zelo težko, a ne nedosegljivo. Razlog za to se skriva v odtegnitveni krizi, ki nastopi, ko alkoholik poskuša prenehati piti alkohol.

Zaradi teh razlogov je za zdravljenje alkoholizma potrebna celovita zdravstvena obravnava v ambulanti za zdravljenje odvisnosti.

Zdravljenje z alkoholom - Kaj je značilno za to bolezen?

Obstajajo 3 glavni dejavniki, ki določajo alkoholizem.
Če upoštevamo te tri dejavnike skupaj, je posameznik zelo težko rešiti težavo, ki jo ima, in premagati odvisnost. Preden se odvisniki sami ali pri svojih bližnjih odločijo za zdravljenje od alkohola, se navadno poskušajo sami odpovedati pitju, a pogosto neuspešno. Razlog je v tem, da jih psihična odvisnost vrne v bolezen in t.i. »začaranega kroga«, iz katerega sami ne zmorejo izstopiti in opustiti pitja alkohola.

Zdravljenje alkoholizma - Kakšni so znaki in simptomi odvisnosti od alkohola?

Alkoholizem ali motnja uživanja alkohola se pojavi, ko kemične spremembe zaradi dolgotrajne in kronične uporabe te psihoaktivne snovi povzročijo, da se možgani spremenijo in prilagodijo svoje normalne funkcije. Potem nastopi zasvojenost.
Dejstvo je, da alkoholizem spremljajo določeni znaki, na podlagi katerih lahko prepoznamo alkoholika:
Alkoholizem je progresivna motnja. To pomeni, da se vpliv te bolezni in tveganje za zdravstvene težave ob dolgotrajni uporabi alkohola poslabšata. Zato je treba alkoholizem zdraviti v najzgodnejši fazi te odvisnosti.

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

ODVISNOST OD ALKOHOLA IN FAZE ALKOHOLIZMA

Ljudje najprej začnejo uživati ​​alkohol iz radovednosti in užitka. Zaradi vpliva na možgane alkohol ljudem le navidezno lajša psihične težave in izboljšuje razpoloženje. Vendar je to šele začetek potrošnje. 

Če oseba še naprej pije alkohol, se to uživanje spremeni v navado, nato pa v potrebo, ki preraste v odvisnost od alkohola. V zvezi s tem obstajajo štiri stopnje alkoholizma, ki človeka uničijo.

Kakšni so zasvojenostni mehanizmi alkoholizma?

Mehanizmi odvisnosti se razvijejo skupaj s stopnjami alkoholizma. Ti mehanizmi spodbujajo in krepijo zasvojenost, zato se posameznik brez strokovne pomoči zelo težko reši iz tega »začaranega kroga« in bolezni.
Mehanizmi odvisnosti so naslednji:

Kakšne so posledice alkoholizma?

Eden glavnih razlogov, zakaj ljudje pijejo in zaradi katerih posledično pride do zasvojenosti, je želja po učinkih (posledicah), ki jih povzroča alkohol. Vse posledice alkoholizma lahko razdelimo na kratkoročne in dolgoročne. 

Čeprav sta obe obliki posledic škodljivi za alkoholika in njegovo okolje, velja posebno pozornost nameniti dolgoročnim posledicam alkoholizma, ki vsekakor zahtevajo zdravljenje od alkohola.

Kratkotrajne posledice alkoholizma
Številne so kratkotrajne posledice alkoholizma oziroma zlorabe alkohola, ki so še posebej izrazite pri osebi, ki je v vinjenem stanju. Poleg tega se ti učinki razlikujejo glede na stopnjo pijanosti osebe.
Če se zaužije v zelo velikih odmerkih, je lahko alkohol smrtonosen. Zato še enkrat poudarjamo, da je zdravljenje alkoholizma nujno že v najzgodnejših fazah te bolezni. Nekateri učinki zastrupitve z alkoholom so zmanjšan srčni utrip, težave z dihanjem, zadušitev v predelu trebuha, izguba spomina na vse nove dogodke in v ekstremnih situacijah smrt.
Dolgoročne posledice alkoholizma
Po relativno daljšem uživanju alkohola se pojavijo dolgoročne negativne posledice alkoholizma. Alkohol kot psihoaktivna snov škoduje celotnemu organizmu.

Vse dolgotrajne škodljive učinke alkoholizma lahko razdelimo na fizične, psihične in socialne.

Telesne posledice alkoholizma vključujejo:

Psihične (duševne) posledice alkoholizma vključujejo:

Družbene posledice alkoholizma vključujejo:

Zasvojenost z alkoholom in abstinenčna kriza

Abstinenčna kriza pri alkoholikih je stanje, ki nastane, ko odvisnik nenadoma preneha piti alkohol, vendar zmanjša njegovo količino. Z drugimi besedami, abstinenčna kriza je opredeljena kot alkoholikova želja po alkoholu, ki se pojavi kot posledica pridobljene telesne odvisnosti. V skrajnih primerih lahko abstinenčna kriza povzroči smrt alkoholika. 

Med sindromom odtegnitvene krize alkoholik doživlja kombinacijo psihičnih, fizičnih in čustvenih simptomov – od blage tesnobe do utrujenosti in šibkosti. Simptomi abstinenčne alkoholne krize se pojavijo v obdobju od 12 do 48 let po prenehanju pitja.

Glede na raziskave znaki odtegnitvene krize običajno vključujejo vsaj dva od naslednjih simptomov:

Poleg tega se abstinenčna kriza odraža tudi v nižji intelektualni in delovni učinkovitosti, agresivnosti, komunikacijskih težavah, napetosti in depresiji. Vsi ti simptomi se lahko poslabšajo v naslednjih 2 do 3 dneh od dneva nastopa odtegnitvene krize. V nekaterih primerih lahko trajajo tudi do nekaj tednov. 

Hujše oblike odtegnitvene krize vključujejo alkoholno halucinozo in epileptične napade. Najhujši simptom, torej posledica abstinenčne krize, je delirium tremens.

KAJ JE DELIRIUM TREMENS?

Delirium tremens (alkoholna norost) je daleč najhujši zaplet alkoholizma. Na žalost gre za redko psihozo pri alkoholikih, ki nastane kot posledica toksičnega delovanja alkohola. 

Delirium tremens nastane kot posledica nenadnega prenehanja uživanja alkohola, v 48 do 96 urah, pred katerim je bilo nenehno dolgotrajno pitje velikih količin alkohola. Možnost pojava delirija pri kroničnih alkoholikih ocenjujejo na 5 do 10 %. Pogostejša je pri starejši populaciji, saj že imajo strukturno okvaro možganov.

Klinična slika delirija tremensa je zmedenost, dezorientacija v času in prostoru, halucinacije (kot so miši, žuželke itd.), psihomotorična vznemirjenost, močan strah, nespečnost, motnje spomina, tresenje, potenje, povišana telesna temperatura, hitro bitje srca, povišan krvni tlak in razširjene zenice.

Poleg teh simptomov sta prisotna tudi dehidracija in elektrolitsko neravnovesje. Simptomi se pojavijo zvečer in se poslabšajo ponoči.

Dejavniki tveganja za pojav delirija tremensa so:

Delirijum je hitno i zabrinjavajuće stanje sa visokom stopom smrtnosti. Rano prepoznavanje simptoma je ključno, zbog čega je lečenje alkoholizma, odnosno delirijum tremensa neophodno sprovesti što pre.

ZDRAVLJENJE DELIRIUM TREMENS

Zdravljenje vključuje parenteralno dajanje benzodiazepinov in hipnotikov z rehidracijsko, antibiotično, multivitaminsko, kardioprotektivno, antikoagulacijsko in drugo potrebno terapijo. Zdravljenje poteka v bolnišničnih razmerah, najustreznejše zdravljenje alkoholizma pa na oddelku za intenzivno nego. 

Zapleti delirija tremensa vključujejo: odpoved dihanja, zastoj dihanja, pljučnico, srčno aritmijo, akutni miokardni infarkt, odpoved jeter, odpoved ledvic in epilepsijo.

Kljub intenzivnemu zdravljenju se umrljivost bolnikov z delirijem giblje od 5 do 15 %. Danes se ob sodobnih ukrepih diagnostike in zdravljenja giblje okoli 5%. Najpogostejša vzroka smrti sta odpoved dihanja in srčna aritmija. Delirični bolniki so tudi izpostavljeni visokemu tveganju poznih zapletov kroničnega alkoholizma, med katerimi sta najpogostejša ciroza jeter in poškodbe možganov (Wernicke-Korsakoffov sindrom in demenca zaradi alkohola).

ZDRAVLJENJE ALKOHOLIZMA IN ZDRAVLJENJE V AMBULANTI MEDTIM

Zasvojenost z alkoholom je bolezen, ki predstavlja resen problem ne le za bolnika, ampak tudi za družino in najbližje alkoholika. Zdravljenje odvisnosti od alkohola vključuje holističen, integriran pristop, ki vključuje psihološko, farmakološko in socialno obravnavo.

Če vas zanimajo cene zdravljenja alkoholizma, nas pokličite ali nam pošljite e-pošto.

Zdravljenje odvisnikov od alkohola traja 14 dni

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.