Ergoterapija - Kvaliteten prosti čas

Prvič, delovna terapija je izjemnega pomena za obravnavo zasvojenih bolnikov. Natančneje, to je tisto, kar imenujemo delovna terapija v okviru bolnišničnega zdravljenja odvisnosti. Skratka, vključuje vse ročne, ustvarjalne, rekreativne, izobraževalne in druge dejavnosti. 

Njen cilj je doseči in izboljšati določene telesne in duševne funkcije bolnika. Vloga delovne terapije je resocializacija in začetek sprememb. Izvaja se tudi vzporedno s psihoterapijo. Delovna terapija v psihiatriji pacienta pripravi na vrnitev v socialno okolje.

Delovni terapevt sodeluje pri delu s pacientom, ki ga načrtuje in izvaja v skladu s pacientovim psihološkim stanjem. 

Pomembno je omeniti, da je delo lahko organizirano skupinsko in/ali individualno, v skladu z interesi, željami in zmožnostmi pacienta.

Psiholog in specializirani pedagog ob podpori delovnega terapevta z bolnikom opravita pogovor, na podlagi katerega organizirata ali podata priporočila za dnevne aktivnosti.

Delovna terapija kot del zdravljenja

Ta v kliniki MedTim se izvaja v posebnih prostorih v popoldanskem času, ko pacienti zaključijo medicinski del obravnave – medicinske postopke, teste, psihoterapijo in usposabljanje. 

Ni pa obvezen del zdravljenja odvisnosti, je pa priporočljiv, saj je kakovostno preživljanje prostega časa.

Z vašo podporo bodo vaši najdražji premagali izzive in začeli novo življenje!

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

Ergoterapijo delimo na športne aktivnosti, ročne spretnosti, sprostitvene tehnike kot del terapevtskega procesa (avtogeni trening, progresivna mišična relaksacija) in psihosocialne veščine. Na primer, v jedilnici in dnevni sobi je Sony PlayStation in različne družabne igre. 

Poleg tega se pacienti, ki so fizično in psihično stabilni, z odobritvijo zdravnika in pod nadzorom varnostnega osebja odpravijo na vnaprej dogovorjene dnevne izlete.

Delovna terapevtka skupaj s pacienti organizira terapevtsko skupnost. Terapevtska skupnost ima nalogo bolnika vključiti v samo obravnavo, ga naučiti odgovornosti. Delovni terapevt dela na psihosocialnih veščinah in komponentah, vključno z zmožnostjo socialne interakcije in predelave čustev, sprejemanjem novih vrednot in interesov, pripravo na nove vloge, razvijanjem intrapersonalnih veščin, izražanjem samega sebe, učenjem odzivanja na življenjske izzive in spremembe, čas upravljanje in samokontrola.

Med obravnavo delovni terapevt sledi interesom vsakega pacienta, ga usmerja in beleži napredek kognitivnih funkcij na začetku in proti koncu bolnišničnega zdravljenja. Je eden od pokazateljev, kako se je pacient odzival na vse medicinske obravnave in postopke med bolnišničnim zdravljenjem

Zabava na kliniki

Dodajanje razvedrila, kot so konzola PlayStation, miza za namizni tenis in biljard, lahko veliko pripomore k izboljšanju bolnikove izkušnje in ustvarjanju okolja, ki spodbuja okrevanje.

Z raznoliko ponudbo zabave se klinika zaveda pomena zadovoljevanja celostnih potreb pacientov ob upoštevanju njihovega telesnega, čustvenega in socialnega počutja. Te dejavnosti lahko igrajo tudi vlogo pri ustvarjanju terapevtskega okolja, ki podpira povezavo med bolniki in zdravstvenim osebjem. 

Poskrbimo, da so te dejavnosti integrirane na način, ki ustreza specifičnim terapevtskim ciljem klinike in podpira pacientov proces okrevanja. To bo prispevalo k ustvarjanju pozitivne in vključujoče izkušnje za ljudi, ki se zdravijo.

Izleti za sprostitev in kulturne dejavnosti

Te dejavnosti imajo lahko pomembne koristi za bolnike, saj prispevajo k njihovemu splošnemu dobremu počutju in procesu okrevanja. Tukaj je nekaj možnih prednosti takih zmenkov:
Pomembno je zagotoviti vključitev teh izhodov v ustrezen terapevtski okvir, jih prilagoditi specifičnim potrebam bolnikov. Tudi zbiranje povratnih informacij pacientov o teh izletih lahko pomaga pri nenehnem prilagajanju in izboljšanju programa. Če povzamemo, lahko ta holistični pristop, ki združuje klinično oskrbo in kulturne izkušnje, pozitivno vpliva na okrevanje pacienta.

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.