Zdravljenje odvisnosti

Pregled pri psihiatru

Pregled poteka s pogovorom s psihiatrom, kjer se vzame osebna in družinska anamneza. Cilj pogovora je, da skozi odgovore skušamo bolje spoznati bolnika, videti težave, okoliščine, ki so privedle do bolezni in druga pomembna dejstva, ki so pomembna za diagnosticiranje bolezni, oceno bolnikovega stanja in uporabo ustreznih farmakoterapija. Med zdravljenjem se psihiater vsak dan pogovarja z bolnikom, da spremlja stanje in učinkovitost postopkov, psihoterapije in farmakoterapije.

Laboratorijska analiza

Takoj ob sprejemu v bolnišnico se opravijo preiskave krvi – KKS, biokemične preiskave, virusi HIV in hepatitisa ter razširjene preiskave, če obstaja indikacija. Poleg laboratorijskih analiz krvi se izvajajo tudi analize urina.

Specialistični pregledi

Ob sprejemu v bolnišnico bo vsakega pacienta pregledal specialist interne medicine, da bi ugotovil indikacije in kontraindikacije za posege, ki jih ima bolnišnica na voljo in so povezani s programom zdravljenja psihičnih težav.

Diagnostični postopki

Ob sprejemu in na podlagi internističnega pregleda internist določi dodatne diagnostične postopke, s pomočjo katerih bomo ugotovili indikacije in kontraindikacije za zdravljenje, med drugim ultrazvok trebuha in srca, EKG. Po potrebi se izvajajo dodatni posegi (MRT, CT, RTG, gastroskopija ipd.), ki niso del standardnega programa in se izvajajo po priporočilu zdravnika s soglasjem družine.

Psihodiagnoza

Psihološko testiranje, ki vključuje uporabo testov za oceno kognitivnih funkcij, oceno osebnosti s strukturiranimi psihološkimi testi ter projektivne tehnike. V sodelovanju s psihologom in specialnim pedagogom ocenimo pacientov psihološki status, na podlagi katerega določimo psihoterapevtski pristop obravnave, ki je za vsakega pacienta individualen.

Psihoterapija

Psihoterapevtsko delo s psihologi in specialnimi pedagogi ter psihoterapevti različnih psihoterapevtskih smeri je namenjeno spreminjanju mnenj in odnosov do bolezni. Na podlagi teh mnenj in stališč se z delom uvedejo spremembe v vedenju, ki so v obdobju rehabilitacije ključnega pomena za ohranjanje stabilnega psihičnega stanja. 

Skozi psihoterapevtsko delo se razvija tudi drugačen pogled na življenje po zdravljenju ter pogled na preteklost z druge perspektive.

Zdravljenje vključuje kombinacijo farmakoterapije in psihoterapije, glavna zdravila za zdravljenje tegob so antidepresivi, predvsem pa tisti, ki spadajo v skupino selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina. Pomirjevala vključimo le na začetku in jih zelo hitro izločimo iz terapije. To pa zato, ker imajo zelo izjemen potencial za razvoj odvisnosti, če jih jemljemo dolgo in nenadzorovano.

Za zdravljenje anksioznih motenj je kognitivno vedenjska terapija metoda izbora v primerjavi z vsemi ostalimi psihoterapijami. Pacienta naučimo tehnik samopomoči, dihalnih vaj in vodene meditacije, poiščemo načine za obvladovanje strahov brez zdravil.

Postopki zdravljenja psihološke odvisnosti

V okviru obravnave psihičnih težav bolnik poleg farmakoterapije opravi psihološke postopke s psihologom in specialnim pedagogom, namenjene krepitvi prostovoljnih mehanizmov. Postopki vključujejo psihoterapijo s pomočjo farmakoterapije. 

Gre za kombinacijo psihoterapevtske seanse z intravensko infuzijo transmiterja, ki omogoča maksimalni dvig potenciala psihoterapije s katero psiholog ali specialni pedagog sugestivno vpliva na psihologovo podzavest z pomoč zdravil.

Izobraževanje bolnika in družinskih članov

Med obravnavo bolnike in njihove družine psiholog in specialni pedagog na podlagi predhodnih ocen izobražujeta o bolezni. Izobraževanje pomeni pogled na bolezen z medicinskega vidika, prepoznavanje sprožilcev, ki so nas pripeljali in vzdrževali v bolezni, ter pogled na neposredne posledice. Ključni del izobraževanja je povezan z rehabilitacijskim delom, ki se začne po bolnišničnem zdravljenju, tako imenovanim ambulantnim delom, ki traja naslednje leto.

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

Regenerativni postopki

Cena 7 dnevnega tretmaja vključuje 1 masažo/limfno drenažo in 1 tretma v solni sobi. Drugi regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so:

  • hiperbarična komora,
  • hepatometabolne infuzije,
  • presnovne infuzije,
  • spa kapsula s kisikom,
  • infrardeča savna,
  • plazmafereza,
  • solna soba,
  • masaža/limfna drenaža.

 

Pri 14-dnevnem tretmaju je v ceno tretmaja vključena 1 masaža/limfna drenaža, 5 hepatometaboličnih infuzij in tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so:
hiperbarična komora, hepatometabolne infuzije, metabolične infuzije, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža.

Cena tretmaja vključuje 1 plazmaferezo, 5 presnovnih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova spa komora, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža.
Cena tretmaja vključuje 5 metaboličnih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba in masaža/limfna drenaža.
Cena tretmaja vključuje 2 plazmaferezi, 5 presnovnih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba in masaža/limfna drenaža.

Cena 10 dnevnega tretmaja vključuje 5 regeneracijskih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in 1 solno sobo. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža. 

V 14-dnevni tretma je vključena 1 plazmafereza, 5 regenerativnih infuzij, 1 masaža/limfna drenaža in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža.

Cena tretmaja vključuje 2 plazmaferezi, 5 presnovnih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se doplačajo (hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža). V 14-dnevni tretma je vključena 1 plazmafereza, 5 regenerativnih infuzij, 1 masaža/limfna drenaža in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža.
Cena tretmaja vključuje 1 plazmaferezo, 5 presnovnih infuzij, 1 masažo/limfno drenažo in 1 tretma v solni sobi. Ostali regenerativni tretmaji se zaračunajo dodatno, kot so: hiperbarična komora, kisikova led spa kapsula, infrardeča savna, plazmafereza, solna soba, masaža/limfna drenaža.

Razstrupljanje z infuzijami pri zdravljenju odvisnosti od opiatov

Bolniki, ki se zdravijo zaradi odvisnosti od opiatov, vsak dan prejemajo infuzije, ki vsebujejo vitaminske komplekse in aminokisline, ki podpirajo razstrupljanje.

UROD

Ultrahitra detoksikacija je prvi korak pri zdravljenju odvisnosti od opiatov in zelo pomemben postopek pri preprečevanju recidivov, ki nastanejo zaradi telesnih kriz zaradi opiatov. Poleg postopkov razstrupljanja je vključena tudi farmakoterapija kot podpora pri ustvarjanju dolgotrajne abstinence od uživanja prepovedanih opiatov. Metoda razstrupljanja pomaga telesu hitreje in bolj neboleče izločati opiate. 

UROD je razstrupljevalni poseg, ki se izvaja v popolni anesteziji na intenzivni enoti in traja od 6 do 8 ur. Pri ultra hitrem postopku razstrupljanja se sproži razstrupljanje opiatov z bolusno injekcijo zelo visokih odmerkov opiatnega antagonista (naloksona) pod splošno anestezijo ali močno sedacijo. Poseg UROD izvaja zdravnik anesteziolog.

POSTOPKI ZDRAVLJENJA PSIHIČNE ODVISNOSTI

V okviru zdravljenja odvisnosti gre bolnik skozi postopke s psihologom in specialnim pedagogom, ki zdravijo psihološko odvisnost – zmanjševanje želje po delovanju psihoaktivnih substanc. Postopki vključujejo psihoterapijo s pomočjo farmakoterapije. 

Gre za postopke za ustvarjanje pogojnega refleksa gnusa do psihoaktivne snovi – averzivne postopke, kombinacijo psihoterapevtske seanse z intravensko infuzijo transmiterja, ki omogoča dvig potenciala psihoterapije na najvišjo raven, in psihoterapijo s pomočjo ki jih psiholog ali specialni pedagog s pomočjo zdravil sugestivno vpliva na psihologovo podzavest.

IZOBRAŽEVANJE BOLNIKOV IN DRUŽINSKIH ČLANOV

Med obravnavo bolnike in njihove družine psiholog in specialni pedagog na podlagi predhodnih ocen izobražujeta o bolezni. Izobraževanje pomeni pogled na bolezen z medicinskega vidika, prepoznavanje sprožilcev, ki so vnesli in vzdrževali zasvojenost, ter pogled na neposredne posledice. Ključni del izobraževanja je povezan z rehabilitacijskim delom, ki se začne po bolnišničnem zdravljenju, t.i. ambulantni del, ki traja naslednje leto.

BLOKATOR

Vsak pacient, ki je bil podvržen posegom za zdravljenje psihične odvisnosti, ob koncu zdravljenja prejme tekoči vsadek (injekcijo, blokator). 

Učinek injekcije traja 28 dni, nato pa mora bolnik naslednjih 28 dni znova prejemati enak odmerek. V naslednjem letu je priporočljivo jemati tako imenovani blokator, ker je dobra psihična in fizična blokada pred morebitnimi psihičnimi krizami, ki lahko povzročijo ponovitev.

Poleg blokatorjev bolniku predpišemo ustrezno farmakoterapijo in priporočimo nadaljevanje psihoterapije. Če obstajajo kontraindikacije za blokator, se bolniku predpišejo tablete, katerih učinek traja 24 ur in jih jemlje ob redni terapiji, ki jo predpiše psihiater ob koncu bolnišničnega zdravljenja. Prvi blokator je vključen v ceno zdravljenja.

Ob zaključku zdravljenja vsak pacient, ki je bil podvržen posegom za zdravljenje psihične odvisnosti, prejme tekoči vsadek – naltrekson. Učinek injekcije traja 30 dni, nato pa mora bolnik naslednjih 30 dni ponovno prejemati enak odmerek. 

V naslednjem letu je priporočljivo jemati tako imenovani blokator, ker je dobra psihična blokada pred morebitnimi psihičnimi krizami, ki lahko povzročijo ponovitev. Poleg blokatorjev bolniku predpišemo ustrezno farmakoterapijo in priporočimo nadaljevanje psihoterapije.

Ob koncu zdravljenja dobi vsak pacient, ki je bil podvržen detoxu in pregledu, ali je telo očiščeno opiatov, tekoči vsadek naltrekson. Učinek injekcije traja 30 dni, nato pa mora bolnik naslednjih 30 dni ponovno prejemati enak odmerek. 

V naslednjem letu je priporočljivo jemati tako imenovani blokator, ker je dobra ne le fizična, ampak tudi psihična blokada pred morebitnimi psihičnimi krizami, ki lahko povzročijo ponovitev. Poleg blokatorjev bolniku predpišemo ustrezno farmakoterapijo in priporočimo nadaljevanje psihoterapije.

Če obstajajo kontraindikacije za injiciranje naltreksona, se bolniku predpišejo tablete, katerih učinek traja 24 ur in jih jemlje ob predpisani redni terapiji psihiatra ob koncu bolnišničnega zdravljenja. Pri zdravljenju, ki traja 10 dni, blokator ni vključen v ceno zdravljenja, pri zdravljenju, ki traja 14 dni, pa je prvi blokator vključen v ceno zdravljenja.

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.