Zdravljenje odvisnosti od kokaina

Pregled vsebine

Odvisnost od kokaina je ozdravljiva, zahvaljujoč inovativnim in sodobnim metodam zdravljenja. 

Kokain je bel kristaliničen prah grenkega okusa, ki se topi v vodi. Pušča mravljinčenje na jeziku in ga je mogoče najti v drugih oblikah, kot sta pasta ali kamen. To je močno zasvojljiv stimulativni narkotik, ki ga je mogoče njuhati, kaditi ali vbrizgati.

Kokain se zlorablja zaradi njegovih imanentnih stimulativnih učinkov, saj močno vpliva na limbični sistem možganov in ustvarja močan občutek užitka.

Pridelujejo ga iz listov rastline koke, ki raste v Južni Ameriki. Končni produkt ekstrakcije listov koke je 99% kokain v obliki kokain hidroklorida, ki ga preprodajalci dodatno mešajo z drugimi substancami, ki so po barvi podobne kokainu (škrob, sladkor, amfetamini …). Do končnega uporabnika pride v koncentraciji med 30 in 60 odstotki.

Ne glede na uporabljeno obliko kokaina je treba opozoriti, da ta psihoaktivna snov močno zasvoji. Enkratna uporaba kokaina je včasih dovolj, da človek postane zasvojen. Tudi občasno uživanje kokaina lahko povzroči zasvojenost. Možno pa je tudi zdravljenje od kokaina in vrnitev v normalno, zdravo in srečno življenje. Zdravljenje odvisnosti od kokaina in popolna medicinska obravnava je posebej zasnovana tako, da je odvajanje od te droge čim bolj udobno in brez težav.

Kaj pravzaprav je odvisnost od kokaina?

Ljudje, ki imajo težave z odvisnostjo od kokaina, začnejo to drogo uporabljati predvsem iz radovednosti, na način, ki ga lahko označimo kot kompulziven. Z drugimi besedami, zasvojenost s kokainom nastane, ko človek začuti neopisljivo in neizmerno željo po uživanju kokaina, čeprav se zaveda, da lahko povzroči škodljive posledice. 

Serotonin in dopamin sta kemični snovi v naših možganih, ki skrbita za dobro razpoloženje, srečo in zadovoljstvo. Hkrati se zaradi teh nevrotransmiterjev izognemo občutkom depresije, žalosti in slabega razpoloženja. Zloraba katere koli droge, tudi kokaina, poveča količino teh nevrotransmiterjev, zaradi česar je občutek blaženosti in ugodja še večji.

Zasvojenost s kokainom je posledica načina, kako to zdravilo vpliva na nevrotransmiterski sistem v možganih. Ne glede na način zaužitja kokaina ta psihoaktivna snov zelo hitro preide v krvni obtok in doseže možgane ter povzroči kopičenje visokih odmerkov dopamina. Zaradi tega človek občuti velik val evforičnih čustev in si želi ta ista čustva ponovno občutiti.

Želja po ponovnem doživljanju evforije poveča potrebo oziroma željo osebe po uživanju kokaina, ko se začnejo pojavljati negativni fizični, psihični in socialni učinki. Telo se na kokain slabše odzove, zato je za enak učinek (toleranca) potrebno uživanje večjih odmerkov. Natančneje, oseba takrat začne redno uživati ​​kokain, da bi se izognila neprijetnim simptomom odtegnitvene krize.

Ko se človek ne more upreti tej želji po uživanju, ki ga moti v vsakdanjem življenju, potem lahko rečemo, da je oseba zasvojena s kokainom.

Odvisnost od kokaina in simptomi te odvisnosti

Zasvojenost s kokainom ne uniči samo odvisnika, ampak tudi ljudi okoli njega. 

Dolgotrajna uporaba kokaina negativno vpliva ne le na duševno zdravje, ampak tudi na fizično zdravje, predvsem na srčno-žilni sistem. Od kokaina se hitro razvije psihična odvisnost, kar pomeni, da ga mora uživalec uživati ​​stalno in neprekinjeno dalj časa, da se počuti normalno. Ko se razvije psihološka odvisnost, se hkrati razvije toleranca, medtem ko se odtegnitveni simptomi pojavijo, ko prenehamo z uživanjem.

Kokain se uživa oralno, nazalno, intravensko ali z vdihavanjem. Po smrkanju povzroči močno evforijo, človek občuti moč in potrebo po stalni aktivnosti, stimulira celice živčevja, srca in ožilja ter poveča izločanje dopamina.

Simptomi zasvojenosti s kokainom se razlikujejo od osebe do osebe, tako kot velja za zlorabo katere koli psihoaktivne snovi. Vendar pa obstajajo določeni psihološki, fizični in vedenjski simptomi, za katere je bilo empirično dokazano, da so znaki uživanja kokaina.

Pogosti znaki ali simptomi odvisnosti od kokaina:

Psihični simptomi odvisnosti od kokaina:

Fizični simptomi odvisnosti od kokaina:

Vedenjski simptomi zasvojenosti s kokainom:

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

POSLEDICE ODVISNOSTI OD KOKAINA

Dejstvo je, da se kokain večinoma (z)rablja zaradi občutka evforije, ki ga povzroča ta psihoaktivna snov. Kot smo že poudarili, pa odvisnost od kokaina povzroča številne neželene posledice. 

Zaradi njuhanja kokaina pride do izgube občutka za vonj, krvavitev iz nosu, draženja nosne sluznice, kar lahko povzroči kronično vnetje in izcedek iz nosu. Pri odvisnikih od kokaina so opazne vedenjske spremembe in motnje, občutljivost na hrup, povečana želja po gibanju in komunikaciji, stanje zmedenosti, impotenca in hitra psihična utrujenost.

Intravenozni uporabniki kokaina razvijejo alergijske reakcije na drogo oziroma na nekatere dodatke, ki jih najdemo v uličnem kokainu, kar lahko povzroči smrt. Vbrizgavanje kokaina prinaša tudi tveganje za okužbo s HIV in HCV. Peroralno uživanje kokaina lahko privede do črevesne gangrene, katere posledica je zmanjšan pretok krvi.

Kokain je snov, ki zmanjšuje potrebo po hrani, zato številni kronični uporabniki kokaina izgubijo apetit, posledično pa tudi hujšanje.

Zaradi dolgotrajnega in čezmernega uživanja kokaina nastanejo psihične posledice. Najpogosteje se lahko pojavijo paranoja, strahovi, depresija, povišan krvni tlak ter možganska ali srčna kap. Prav tako lahko stalna uporaba kokaina povzroči razdražljivost, živčnost, halucinacije. Zasvojenost s kokainom povzroča številne druge zdravstvene zaplete, kot so kardiovaskularne, dihalne, prebavne in nevrološke težave. O teh učinkih bomo kmalu razpravljali. 

V praksi se izkaže, da ljudje pogosto uživajo kokain skupaj z drugimi psihoaktivnimi snovmi, najpogosteje pa z alkoholom. Obe snovi pomembno vplivata na sposobnost razumnega razmišljanja, spreminjanje stanja zavesti. Kombinacija kokaina in alkohola ima močnejše učinke kot uživanje katere koli od teh dveh substanc posebej in v skrajnih primerih lahko povzroči smrt.

Speedball je uživanje kokaina in heroina hkrati, ta kombinacija pa lahko privede do predoziranja in smrti zaradi zastoja dihanja.

Kratkoročni negativni učinki uživanja kokaina

Neposredni učinki, ki se lahko pojavijo takoj ali dan po zaužitju kokaina:

Dolgoročni negativni učinki uživanja kokaina

Redna in kronična uporaba kokaina lahko povzroči stanje tolerance na to psihoaktivno snov. Povečanje odmerka ali pogostejše jemanje kokaina vodi do dolgoročnih nezaželenih fizičnih in psihičnih posledic.

Zdravljenje odvisnosti od kokaina in abstinenčna kriza

Kokain je torej psihoaktivna substanca, ki močno zasvoji in dolgotrajna zloraba kokaina škoduje telesu kot celoti. Ko se človek prilagaja prisotnosti kokaina v svojem sistemu, torej ko se možgani prilagajajo izbruhom dopamina, postaja ta nevrotransmiter vse manj občutljiv na kokain. 

Z drugimi besedami, nenadna opustitev uživanja kokaina ali nenadna odsotnost kokaina iz uporabnikovega sistema lahko povzroči ne tako prijetne simptome odtegnitvene krize. Posledica tega stanja je lahko, da bo oseba zdaj morala zaužiti večjo količino kokaina ali pa ga uporabljati pogosteje, da bi se izognila neprijetnim simptomom abstinenčne krize.

Ko prenehate jemati kokain, po vsakodnevnem uživanju, pride do kokainske kreše (crash) , ko se bolnik počuti tesnobno, postane agresiven in ima neizmerno željo, da bi jo ponovno zaužil, da bi “normalno” funkcioniral.

Simptomi odtegnitvene krize vključujejo, vendar niso omejeni na:

Da bi se izognili vsem tem neprijetnim simptomom in da bi se brez težav znebili kokaina, je potrebno odvisnost od kokaina zdraviti z novimi, preverjenimi in sodobnimi metodami.

Učinki uživanja kokaina na kakovost življenja

Zdravljenje odvisnosti od kokaina - Zdravljenje traja 14 dni

Možgani se na kokain zelo hitro navadijo in hitro postane najljubša »igrača« mladih, ki jih še hitreje potegne v odvisnost. To prilagajanje možganov na kokain imenujemo nevroadaptacija. 

Zasvojenost s kokainom je resen problem tako za bolnika kot za njegovo družino, zdravljenje odvisnosti od kokaina pa vključuje psihološki, socialni in farmakološki pristop. Da bi bilo zdravljenje odvisnosti od kokaina v celoti izvedeno, je potrebna sprememba življenjskega sloga in nadaljevanje zdravljenja skozi vse faze, ki jih izvajamo na naši kliniki za zdravljenje odvisnosti.

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.