Zdravljenje odvisnosti od opiatov

Pregled vsebine

Zdravljenje po svetovno priznanih metodah

Hitro razstrupljanje od opiatov v kliniki MedTim je najbolj zanesljiva in učinkovita rešitev za čiščenje telesa sledi opiatov. Poleg tega, da je ta metoda hitra na področju zdravljenja odvisnosti od opiatov, je tudi neboleča. Na koncu bolnik ne doživi neprijetnih odtegnitvenih simptomov opiatov. 

Opozoriti je treba, da so opiati (pogosto imenovani opioidi) močne psihoaktivne snovi, povezane s kemikalijami, prisotnimi v cvetu opijskega maka. Natančneje, opiati so snovi, torej derivati, kemično pridobljeni iz rastlin. Poleg tega se nekateri opiati uporabljajo v medicini in klinični praksi za zdravljenje kronične bolečine, pogosto zmerne do hude. Po drugi strani pa so nekateri opioidi nezakoniti in je njihova uporaba v kakršni koli obliki prepovedana (npr. heroin).

Zaradi močnega sedativnega učinka je treba opozoriti, da je zloraba opiatov izjemno visoka. Neizogibno vodijo v zasvojenost z opiati. Natančneje, opiati imajo izjemno velik potencial za razvoj zasvojenosti. Ljudje, ki uporabljajo opiate kot analgetike, imajo veliko tveganje za zasvojenost z opiati. Že 3 do 5 dni uživanja opiatov je dovolj za ustvarjanje odvisnosti. Včasih je dovolj že eno zaužitje, torej ena uporaba, da človek postane zasvojen z določenim opiatom (na primer heroinom).

V povprečju je 75 % uživalcev heroina kot analgetik uporabljalo “blage” opiate. Kratkotrajno jemanje velikega odmerka opiatov ali uživanje izredno močnih opiatov lahko povzroči zastrupitev (predoziranje). Posledica je lahko smrt.

Hitro razstrupljanje z opiati
Kako nastane odvisnost od opiatov

Da bi razumeli, zakaj je hitra detoksikacija z opiati učinkovita rešitev, moramo najprej poiskati vzrok odvisnosti od opiatov. Primarno se odvisnost od opiatov največkrat začne, ko osebi zdravnik predpiše določen analgetik (vrsto opiata). Nato bolnik prejme navodila od zdravnika in priporočeni odmerek. V večini primerov bolniki nimajo namena zlorabljati teh snovi. Po določenem času uživanja te droge, torej opiata, pa ima lahko človek vtis, da ta snov nima več enakih učinkov kot prej. Tako se razvije povečana toleranca na opiate. 

Poleg tega toleranca povzroči, da oseba uživa pogosteje in v večjih odmerkih od priporočenih opiatov, da bi dosegla želeni učinek. Ta vzorec uživanja opiatov zagotovo vodi v fizično zasvojenost z opiati, kjer oseba nadaljuje z uporabo, da se počuti normalno.

Zato fizična odvisnost od opiatov povzroči močno in pomembno potrebo po teh opojnih snoveh, psihično odvisnost od opiatov. Poleg tega je za psihično odvisnost značilna močna želja po nadaljevanju uživanja, kljub vsem negativnim posledicam, ki jih povzroča. 

Ko postane proces iskanja opiatov popolnoma nenadzorovan, začne ogrožati fizično in duševno zdravje, družabno življenje, družinske, službene, prijateljske in finančne odnose, lahko mirno rečemo, da gre za zasvojenost z opiati!

Zasvojenost je namreč resnejša patologija kot močna želja po uživanju opiatov: je nevrokemična in nevrološka motnja, ki jo človek doživlja kot situacijo, iz katere ne more pobegniti!

Iz tega razloga bo oseba, ki se spopada s težavami pri uživanju opiatov, pogosto želela prenehati z uporabo, vendar se ne bo počutila sposobna tega storiti sama. Edini način, da človek to težavo popolnoma premaga in reši, je zdravljenje odvisnosti od opiatov. To zdravljenje vključuje hitro razstrupljanje za odtegnitev opiatov. Le pooblaščen, strokoven in za to usposobljen detox center, kot je klinika MedTiM, lahko izvaja ta tretma in poseg.

Katere vrste opiatov obstajajo?

Kot smo že poudarili, se večina opiatov bolnikom predpiše v medicinske namene. Poleg legalnih opiatov obstaja tudi nelegalna kategorija opiatov, katerih uporaba je prepovedana, med njimi pa je zagotovo najbolj znan heroin (opiati). 

V osnovi lahko vse opiate razdelimo v dve glavni skupini: antagoniste in agoniste.

Prvič, antagonisti so opiatne snovi, ki blokirajo ali bistveno zmanjšajo učinke opiatov (znane kot blokatorji). Eden najbolj znanih antagonistov opiatov je naltrekson (nalokson). Uporablja se pri zdravljenju odvisnosti od opiatov. Po hitri detoksikaciji z opiati dobi bolnik kot dodatno terapijo naltrekson. Pomaga vzdrževati abstinenco in ustaviti zlorabo opiatov.

Kar se tiče agonistov, so to snovi, ki imajo nasprotni učinek od antagonistov. Natančneje, agonisti posnemajo učinke endorfinov, ki se naravno proizvajajo v telesu. Poleg tega ustvarjajo opiatni učinek z interakcijo s specifičnimi opiatnimi receptorji v možganih. Agonisti vključujejo zdravila, kot sta morfin in fentanil. Najpogosteje se uporabljajo v medicini in imajo najmočnejše učinke.

Številne snovi iz kategorije agonistov imajo izjemno velik potencial za zlorabo in razvoj zasvojenosti (heroin, buprenorfin, hidrokodon, oksikodon, metadon…).

Seveda obstajajo tudi drugi opiati, kot so Darvocet/Darvon, Demerol in Dilaudid.

Razumevanje resnosti tega problema

Vse opiatne snovi imajo skupno značilnost: v zelo kratkem času zaužitja povzročijo odvisnost. 

Odvisnost od opiatov je kronična bolezen, ki traja dolgo časa. Poleg tega lahko povzroči resne zdravstvene, socialne in ekonomske težave. Opiati spadajo v skupino snovi, ki delujejo na centralni živčni sistem, povzročajo občutek ugodja in lajšajo bolečino.

Za odvisnost od opiatov je značilna močna, nenadzorovana in kompulzivna želja po uživanju opiatov, tudi če zanje ni zdravstvene potrebe. Za razliko od mnogih drugih psihoaktivnih snovi imajo opiati velik potencial za razvoj odvisnosti, tudi če se uporabljajo po zdravniškem receptu (seveda govorimo o legalnih opiatih). Prav zaradi tega so predpisani opiati v mnogih primerih pogosto zlorabljeni.

Odvisniki dajejo uživanju teh opojnih substanc prednost pred vsemi drugimi aktivnostmi in obveznostmi v življenju. Zaradi tega je za odvisnost od opiatov značilna tudi zloraba teh substanc, kljub vsem njihovim škodljivim učinkom.

Opiati spremenijo kemično strukturo možganov in povzročijo toleranco, kar pomeni, da človek sčasoma potrebuje večji odmerek, da doseže želeni učinek. Kadar do odtegnitve opiatov pride nenadoma, so telesni in psihični simptomi ter odtegnitveni sindromi zelo neprijetni.

Poleg resnih zdravstvenih težav, ki jih lahko povzroči, lahko odvisnost od opiatov pogosto povzroči preveliko odmerjanje.

Zdravljenje odtegnitve opiatov – kako dolgo traja?

Opozoriti je treba, da se odmerek opiatov, ki povzroči preveliko odmerjanje (zastrupitev), pojavi, ko oseba v kratkem času zlorabi visok odmerek opiatov. To lahko povzroči upočasnjeno dihanje ali popolni dihalni kolaps (ustavitev dihanja). Če v tem primeru nujnega opiatnega razstrupljanja in zdravljenja ne izvedemo takoj v ustreznem razstrupljevalnem centru, je smrtno tveganje zelo veliko. 

Zakoniti in nezakoniti opiati predstavljajo tveganje prevelikega odmerka, če oseba zaužije preveč teh snovi ali jih kombinira z drugimi narkotiki (na primer benzodiazepini).

Opiati lahko uničijo človeka in vodijo v smrt

Zloraba opiatov povzroča številne stranske učinke.

Hitro razstrupljanje z opiati in simptomi

Za hitro razstrupljanje od opiatov je treba najprej poznati vse simptome odvisnosti od tovrstnih substanc. Pomembno je poudariti, da hitra opiatna detoksikacija popolnoma očisti telo odvisnika sledov opiatov, vendar se pot do zdravljenja odvisnosti s tem ne konča. 

Zato center za razstrupljanje kot prvi ključni korak pri zdravljenju odvisnosti od opiatov izvaja hitro čiščenje telesa. Obstaja vrsta znakov, ki kažejo, da je oseba odvisna od določenega opiata. Vendar to ne pomeni, da bo vse te simptome pokazala ali razvila hkrati.

Odvisno je od različnih dejavnikov, kot so vrsta opiata, zaužit odmerek, obdobje jemanja opiata, pogostost uživanja, psihične predispozicije, splošno zdravstveno stanje osebe itd.

Simptomi, ki vplivajo na človekovo razpoloženje
Simptomi, ki vplivajo na vedenje osebe (povratni simptomi zasvojenosti)
Fizični simptomi
Psihološki simptomi

Kriza pomanjkanja opiatov
Kako dolgo traja odtegnitev od opiatov?

V večini primerov se ljudje, odvisni od opiatov, zavedajo, da imajo težave, vendar tega nočejo priznati svoji družini ali prijateljem. Zato se bo oseba v želji po osvoboditvi odvisnosti, ki že prevzema nadzor nad njenim življenjem, poskušala sama »osvoboditi« opiatov. Zato se odvisniki sprašujejo: Kako dolgo traja abstinenca od opiatov? Kako dolgo točno moram prenehati jemati opiate? 

To pomeni, da kronična in kompulzivna zloraba opiatov vodi poleg psihične odvisnosti tudi v fizično odvisnost. Telo potrebuje vedno večje odmerke opiatov, v vedno krajših časovnih intervalih, da doseže želeni učinek.

Ko oseba nenadoma preneha z uživanjem opiatov, pride do odtegnitve opiatov, katere simptomi so lahko izjemno boleči in neprijetni. Da bi se izognili tem simptomom, oseba ponovno zaužije snov in tako vstopi v začaran krog zasvojenosti.

V stanju bolečine in agonije, ki jo povzroča kriza pomanjkanja opiatov, se lahko zgodi, da oseba zaužije prevelik odmerek teh psihoaktivnih snovi, kar lahko privede do zastrupitve ali predoziranja. Smrt je ena najresnejših in najkrutejših posledic prevelikega odmerka opiatov. Statistični podatki kažejo, da se je število smrti zaradi prevelikih odmerkov močno povečalo.

Kakšni so simptomi odtegnitve opiatov?

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

Opioidna abstinenca – kako dolgo traja?

Odgovor na vprašanje “kako dolgo traja abstinenca od opioidov?” najprej je odvisno od vrste opiata, ki ga oseba uživa. Nekateri opiati lahko povzročijo odtegnitvene simptome in sindrom takoj, drugi pa kasneje. Nekateri opiati bodo potrebovali več časa, da se izločijo kot drugi.
Poleg tega je trajanje opioidne abstinence odvisno od naslednjih dejavnikov:

Prvi simptomi odtegnitve od heroina se pojavijo 8 do 12 ur po zadnjem zaužitju. Njihov najmočnejši učinek nastopi 1 do 3 dni po zadnjem zaužitju in lahko traja do 7 dni.

Prvi odtegnitveni simptomi pri kratkodelujočih opioidih, kot je morfin, in hitro delujočih kemičnih snoveh, kot so oksikodon, hidrokodon in fentanil, se pojavijo 8 do 24 ur po zadnji uporabi. Ta odvzem teh opioidov lahko traja do 10 dni. 

Na drugi strani pa obstajajo opioidi z dolgotrajnim delovanjem. Sem sodijo metadon, pa tudi nadzorovane snovi morfin, oksikodon, hidrokodon in fentanil, ki so farmakološko zasnovane tako, da svoje snovi sproščajo postopoma.

Odtegnitveni simptomi teh opioidov se začnejo v 36 urah po zadnji uporabi in lahko trajajo 14 dni ali dlje.

Z drugimi besedami, če se sprašujete, “kako dolgo traja odtegnitev od opiatov,” lahko odgovor strnemo v tri točke:

Zasvojenost z metadonom in razstrupljanje z metadonom

Eden najpogosteje uživanih opioidov je metadon. V zelo kratkem času povzroči odvisnost. Prvi korak pri zdravljenju odvisnosti od opioidov je razstrupljanje od metadona. 

Metadon je med drugim sintetični opioid, ki ga zdravniki predpisujejo za zdravljenje zmernih do hudih bolečin. Poleg tega se metadon pogosto uporablja kot nadomestna terapija za zdravljenje odvisnosti od heroina. Vendar pa metadonska terapija v tem primeru ni zanesljiva medicinska metoda. Metadon NE MORE zdraviti odvisnosti od opioidov in ima tudi lastnosti odvisnosti!

Ljudje, ki začnejo uporabljati metadon za premagovanje odvisnosti od heroina, imajo večje tveganje za zlorabo te snovi, saj že imajo zgodovino odvisnosti od opioidov. Vsakič, ko oseba zaužije več metadona, kot je predpisano, brez recepta, ali ga zlorablja, se izpostavlja tveganju za razvoj odvisnosti. 

Tako kot morfin in heroin tudi metadon deluje na iste opioidne receptorje v možganih. Zaradi visokega potenciala zasvojenosti je metadon, čeprav predpisana snov, pogosto predmet zlorabe.

Stranski učinki zlorabe metadona so: sedacija, evforija, zmanjšan reakcijski čas in pozornost, zaspanost. Vključujejo tudi: povešene veke, suha usta, šibkost mišic, nizek krvni tlak, nizko telesno temperaturo in malo ali nič reakcije na svetlobo. V večjih odmerkih metadon povzroči občutek »evforije«. Intravenska uporaba metadona ta občutek poveča.

Samo klinično zanesljiv in nadzorovan razstrupljanje z metadonom lahko telo znebi vsake sledi tega opioida.

MEDTIM CENTER ZA RAZSTRUPLJANJE DROG
Hitro, varno in neboleče razstrupljanje opioidov

Kot smo videli, je razstrupljanje »na lastno pest« izjemno boleč in nevaren proces. Poveča tveganje ponovitve bolezni. Po drugi strani pa je MedTiM kot sodoben, akreditiran in certificiran center za razstrupljanje strokovna ustanova, kjer se izvaja hitro, medicinsko dokazano, neboleče in varno razstrupljanje od opiatov. 

Naša ekipa mednarodno priznanih zdravnikov pri zdravljenju odvisnosti od opiatov uporablja najsodobnejšo metodo za čiščenje telesa vseh sledov teh substanc: Ultra hitro razstrupljanje z opiati (UROD postopek).

Ultra hitro razstrupljanje z opiati je izjemno učinkovita metoda odvajanja. Njegov namen in učinek je pospešiti proces čiščenja telesa sledov opiatov. Hkrati z UROD posegom v naši ambulanti zmanjšamo ali skrajšamo intenzivnost neprijetnih simptomov in odtegnitvenega sindroma opiatov.

Ultrahitro razstrupljanje z opiati (UROD) v naši Klinikii

Ultra-Rapid Opiate Detoxification (UROD) popolnoma in hitro očisti opiatne receptorje in s tem normalizira nivo sevalcev v možganih. Pomembno je omeniti, da se postopek UROD izvaja v primerih, ko ni kontraindikacij za uporabo te vrste razstrupljanja. Preden se predpiše postopek UROD, mora bolnik opraviti vrsto diagnostičnih preiskav, da se prepriča, da ni kontraindikacij. Ti diagnostični testi vključujejo, vendar niso omejeni na krvne preiskave, elektrokardiografijo in druge ukrepe, povezane z bolnikovim zdravjem. 

Ko bolniku postavimo diagnozo, je naslednji korak pri zdravljenju odvisnosti od opiatov ultrahitro razstrupljanje z opiati. Ta postopek je pomemben in sestavni del našega celotnega programa zdravljenja odvisnosti od opiatov.

Postopek UROD traja 6 do 8 ur. V tem obdobju je pacient pod stalnim nadzorom anesteziologa, zdravniki pa spremljajo vse vitalne parametre pacienta. Ta postopek se izvaja v splošni anesteziji. Med posegom UROD pacient postopoma prejema opiatne antagoniste (inhibitorje zdravil) – naltrekson ali nalokson. Z njimi prečistimo, torej izločimo opiate iz opiatnih receptorjev. 

Pogosto je potrebno, da bolnik opravi dva ali tri tovrstne tretmaje, da lahko celoten proces razstrupljanja uspe. Včasih je dovolj le en postopek. Med ultra hitrim razstrupljanjem z opiati zdravstveno osebje spremlja bolnike 24 ur na dan.

Ko se zbudite, večina neprijetnih, bolečih in stresnih simptomov ter odtegnitvenega sindroma opiatov izgine. Konvencionalna zdravila zlahka lajšajo preostale simptome. Poleg tega bolniki takoj po prebujanju priznavajo, da čutijo val energije. Ko se začne kemično ravnovesje v možganih vračati in stabilizirati na normalni ravni.

Zakaj UROD poseg v naši Kliniki?

Pacienti naše klinike, zahvaljujoč ultra hitri detoksikaciji iz opiatne odtegnitve, večino neprijetnih simptomov in odtegnitvenega sindroma premagajo v splošni anesteziji. To pomeni, da je hitro razstrupljanje z opiati v ambulanti MedTiM neboleče in medicinsko varno. Bolnik se izogne ​​vsem neprijetnim simptomom in sindromom odtegnitve opiatov, kot so bolečina, stres, tesnoba … 

Zato UROD postopek pomaga telesu hitreje in neboleče izločati opiate. Ko se bolnik zbudi iz anestezije, je najpomembnejši in najintenzivnejši del krize mimo. V primeru, da po prebujanju ostanejo minimalni odtegnitveni simptomi opiatov, se njihova moč in intenzivnost bistveno zmanjšata. Z lahkoto jih odpravimo z neopioidnimi analgetiki.

Omenili smo, da je samostojna odpoved opiatom brez zdravniške pomoči nevarna in tvegana. Zaradi strahu pred odtegnitvenimi simptomi bolniki nadaljujejo z uporabo opiatov. Ultrahitro razstrupljanje telesa od opiatov pa naredi celoten proces odtegnitve znosen, brez bolečin in neprijetnih simptomov.

Zato je hitro razstrupljanje z opiati in zdravljenje v naši ambulanti najučinkovitejši način. Ne samo, da se izogne ​​neprijetnim fizičnim in psihološkim odtegnitvenim simptomom, je tudi najboljša rešitev za zdravljenje odvisnosti od opiatov.

Spalna terapija za razstrupljanje medicinsko spanje - umetno spanje

V primeru kontraindikacij za ultrahitro razstrupljanje ali če menimo, da bi s kratkim razstrupljanjem lahko dosegli želeni rezultat, uporabimo tretma, imenovan detox terapija spanja (medicinsko spanje).

Medicinsko ali umetno spanje je kratek postopek razstrupljanja, ki ga dosežemo z uporabo pomirjeval. Kadar je razstrupljevalna terapija s spanjem učinkovita, bolnik kaže odsotnost ali zmanjšanje ravni zavesti ter zatiranje refleksov in občutljivosti na bolečino. Spanje traja od 1 do 3 ure. Med spanjem se bolnikovi možgani in telo spočijejo, okrevajo od stresa, bolečine in drugih neprijetnih simptomov ter odtegnitvenega sindroma opiatov med odtegnitveno krizo.

Med kratko razstrupljevalno terapijo se vzpostavi ravnovesje nevrotransmiterjev, porušeno zaradi uživanja opiatov. Ko anestetik popusti, se pacient nekaj minut kasneje zbudi. Ravnovesje je popolnoma vzpostavljeno, bolnik lahko samostojno in varno hodi. 

Detox terapija spanja ali medicinsko spanje odpravi razdražljivost, zmanjša ali popolnoma odpravi misli o drogah. Odtegnitveni simptomi opiatov so odsotni ali pa so znatno zmanjšani. Med umetnim spanjem se v možganih kopičijo manjkajoče količine endorfinov, dopamina in serotonina (hormonov, »odgovornih« za počutje, zadovoljstvo in dobro razpoloženje).

Kratka razstrupljevalna terapija je ena najpomembnejših metod v procesu zdravljenja odvisnosti od opiatov. Zahvaljujoč njej dosegamo izjemne rezultate.

RAZSTRUPLJANJE Z OPIATI KOT REŠITEV ZA SREČNO IN ZDRAVO ŽIVLJENJE

Po UROD razstrupljanju v naši ambulanti bolniku predpišemo zdravila proti odtegnitvi in ​​vitaminsko podporo. Zmanjšujejo željo po opiatih, obnavljajo in oživljajo zdravje organov, ki so bili prizadeti zaradi zlorabe opiatov. 

Čeprav je UROD hitra detoksikacija z opiati, celoten proces odpravljanja odvisnosti od opiatov ni nikoli hiter.

Poleg bolnišničnega zdravljenja ima klinika MedTiM velik odstotek uspešnosti pri zdravljenju odvisnosti od opiatov in čiščenju telesa od teh snovi tudi zaradi uporabe dodatnega ambulantnega zdravljenja. Spremljajo napredovanje bolnikov še eno leto po odpustu.

Pomagali vam bomo začeti znova in nadaljevati svoje življenje brez drog ter se vrniti na pot k normalnemu življenju! Ker MedTiM skrbi za vas!

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.