Zdravljenje od iger na srečo - Obrnite se k novemu življenju

Pregled vsebine

Ko začne človek zaradi iger na srečo, ki se je začel kot navadna zabava, izgubljati ne le denar, ampak tudi fizično in duševno zdravje, potem lahko rečemo, da je nastopila odvisnost od iger na srečo. V tem primeru je edina pravilna rešitev, ki vodi do popolne ozdravitve, zdravljenje odvisnosti od iger na srečo. 

Igranje na srečo je oblika nekemične odvisnosti, ki jo zaradi mehanizmov odvisnosti in posledic, ki jih povzroča, uvrščamo med odvisnosti.

Patološko ali kompulzivno igranje na srečo se pojavi v določenih osebnostnih strukturah, katerih osnovna značilnost je motnja nadzora impulzov. Patološko igranje na srečo se pri moških običajno začne v adolescenci, pri ženskah pa se pojavi nekoliko kasneje. Prehod iz družbeno dovoljenega v patološko igranje na srečo se zgodi, ko ni več pomembno izgubiti ali zmagati, temveč zadovoljiti impulz.

Znano je, da so igralci odvisni od adrenalina, ki »hrani« ta impulz. Vse se običajno začne z nekaj odigranimi lističi športne napovedi, nekaj izleti v igralnico ali stavnico za zabavo z družbo, igranje pokra s prijatelji in podobno. Sčasoma pa se dolgotrajno igranje iger na srečo in ostajanje na stavnici skoraj zagotovo spremeni v odvisnost od stavnice.

Igralci preprosto verjamejo, da bodo vsakič naslednjič zmagali, da bodo imeli srečo. Česar se igralci ne zavedajo, je, da je pri igrah na srečo izguba pravilo, dobitek pa povsem naključen in izjema. Vendar ni vse tako črno, saj je zdravljenje od iger na srečo,čisto možno in izvedljivo!

Naj igre na srečo postanejo le grd spomin.

Odvisnost od iger na srečo – Težava, ki uničuje posameznika in družino

Z igrami na srečo ne izgubite samo denarja, ampak tudi svoje življenje! Zato je potrebno zdravljenje odvisnosti od iger na srečo. 

Ko človek ne igra več zaradi družabnega momenta, ampak zaradi potrebe, da ne more več gledati igre brez odigranega listka, da vedno več časa preživi v stavnicah, igralnicah, sam brez družbe, ko je rezultat ni več pomembna, in ko se potreba po igrah na srečo v obdobjih stresa in depresije poveča, potem vemo, da je oseba zašla v odvisnost od iger na srečo.

Takrat pride do neracionalne porabe denarja, izposojanja denarja, sprva pri prijateljih in sorodnikih, nato pa najemanja velikih kreditov v banki za poplačilo dolga. Posojila z obrestmi so pogosta, zaradi česar dolg skokovito naraste, zato so družine pogosto prisiljene prodati svoje premoženje, da bi pomagale bolnemu članu. Žal se pogosto zgodi, da družine zaradi dolgov ostanejo brez strehe nad glavo.

Zato se je treba igranja na srečo odvaditi že v najzgodnejših fazah te bolezni.

Zdravljenje od iger na srečo in faza zasvojenosti

Postavite svoje življenje na pravo pot

Pokličite nas in se dogovorite za pregled pri naših zdravnikih

ZDRAVLJENJE IGERNIKA - KAKŠNI SO ZNAKI PATOLOŠKEGA IGRANJA?

Zasvojenost z igrami na srečo je huda bolezen, zato je zdravljenje hazarderjev edina prava rešitev te težave. Da bi vedeli, kako pomagati osebi, ki je zasvojena z igrami na srečo, je treba najprej opaziti znake, ki kažejo na to težavo.

Simptomi kompulzivnega (obsesivnega, patološkega) hazardiranja so naslednji:

Kako okrevati od iger na srečo in posledice iger na srečo

Eno najpogostejših vprašanj, ki se porajajo ob prepoznavanju znakov hazardiranja pri bližnji osebi, je – kako ozdraviti hazardiranje? Igre na srečo imajo namreč na odvisnika enak učinek kot uživanje psihoaktivne snovi na odvisnika od mamil. Velik odstotek ljudi, ki igrajo na srečo, je razvil tudi zaskrbljujoče težave z alkoholom in drogami, večina pa ima tudi depresijo

Zdravljenje od iger na srečo ima tudi dodaten vidik, da imajo igralci resnejše zdravstvene težave, običajno bolezni srca in jeter.

Posledice so vidne na vseh področjih življenja. Začnejo se z motnjami v čustvenem delovanju, razdražljivostjo, nenadnimi spremembami razpoloženja, težavami v komunikaciji, razpadom družine, izgubo službe, bankrotom. 

Depresija je pogosta psihična posledica ljudi, ki imajo težave z igrami na srečo, saj se zaradi finančnih dolgov pogosto znajdejo v brezizhodnih situacijah (kot izhod iz težave je tudi samomor).

Stranski učinki iger na srečo so nespečnost, prebavne motnje, migrene, bolezni srca …

Porazna statistika je dodatno zaskrbljujoča zaradi težnje po nenehnem premikanju starostne meje, tako da se otroci že pri 12 letih srečujejo z igrami na srečo, včasih prek pametnega telefona, včasih prek listkov, ki jih zanje igrajo starejši prijatelji. Sprva gre za nekaj srečk, kmalu pa jih veliko začne resneje igrati na srečo.

Prav tako je patološko hazardiranje težava, ki pogosteje prizadene moške. Mož kockar večino svojega časa porabi za iskanje denarja in časa za igre na srečo. Družina vse opazi, hazarder pa praviloma vse zanika, a nakopičeni dolgovi ga spravljajo v hudo težavo, ko za pomoč prosi zakonca ali starše. Vendar hazarder ne najde adrenalina, ki ga dobi od iger na srečo in če se ne zdravi, se hitro vrne k svoji stari razvadi.

Odvajanje od iger na srečo - Zdravstvena obravnava za zdravljenje iger na srečo v trajanju 14 dni

Zdravljenje iger na srečo kot nekemične zasvojenosti ni enostavno, vendar je s pomočjo ustrezne farmakoterapije in psihoterapije ter izobraževanja o bolezni opustitev iger na srečo mogoča! Pomagali vam bomo zmanjšati tveganje za ponovno igranje iger na srečo.

Če vas zanima zdravljenje iz cenovne kocke, nas pokličite ali nam pošljite e-pošto.

Ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega e-poštnega obrazca.