Test za droge – kaj je, kako se izvaja in kako zanesljiv je?

Pregled Vsebine

Kaj je test za droge in kako deluje?

Test za droge je posplošena metoda testiranja, to je ugotavljanje prisotnosti narkotika v organizmu odvisnika. test za droge je mogoče opraviti na več načinov. Po drugi strani pa je glede na metodo testiranja in vrsto psihoaktivne snovi različen čas zadrževanja narkotika v telesu osebe. 

Droge so vse vrste psihoaktivnih snovi, ki lahko povzročijo odvisnost. Najpogosteje uživane droge so marihuana, kokain, heroin in drugi opiati. Po drugi strani pa, čeprav so alkoholne pijače legalizirane za uživanje, je alkohol psihoaktivna snov, ki po neprekinjeni zlorabi v razmeroma daljšem časovnem obdobju povzroči zasvojenost, t.j. alkoholizem. Zato lahko mirno rečemo, da tudi alkohol spada med droge.

Zasvojenost z drogami se v večini primerov začne kot eksperimentalna ali rekreacijska uporaba v mladostniškem obdobju. Mladi so v tem obdobju življenja najbolj dovzetni za uživanje drog. Negotovost, iskanje lastne identitete, pritisk vrstnikov, težnja po dokazovanju …

Vsi ti dejavniki vplivajo na to, da najstniki poskusijo ali začnejo uporabljati droge. Raziskave so pokazale, da večina mladih prvič pride v stik z marihuano med 15. in 16. letom. Medtem ko se heroin in drugi opiati začnejo malo kasneje, okoli 19. leta. Kljub številnim pozivom pri nas, pa tudi v svetu o škodljivosti uživanja narkotikov, žal uživanje narkotikov, zlasti med mladimi, ne upada.

Odvisnika lahko prepoznamo na več načinov, a zelo pomembno je, da odvisnost odkrijemo v zgodnjih fazah bolezni, saj je takrat največ možnosti za ozdravitev. Če sumite, da vaš otrok ali kateri koli drug družinski član ali bližnja oseba zlorablja narkotike, je test za droge eden od načinov za rešitev tega dvoma.

Kako poteka test za droge?

Če se sprašujete “kako narediti test za droge”, obstaja več metod.
Odvisno od namena testa se lahko test za droge opravi preko krvi, urina, sline in las. Urinski test za droge je najpogostejša vrsta testa na droge, ker je preprost, cenovno dostopen in daje hitre rezultate. Tudi urinski test za droge lahko pokaže prisotnost psihoaktivnih substanc v zadnjih nekaj dneh uporabe drog.
Časa delovanja zdravila ne smemo enačiti s časom, ko zdravilo ostane v telesu!

Učinek zdravila, odvisno od vrste psihoaktivne snovi, lahko po zaužitju razmeroma hitro preneha. Vendar to ne pomeni, da v sistemu ostane enaka količina zdravila. Včasih lahko zdravilo ostane v telesu uporabnika več dni, tudi več mesecev od dneva, ko preneha delovati. Na primer, “visok” učinek kokaina lahko traja od 15 do 30 minut. Prisotnost tega narkotika pa je mogoče ugotoviti v obdobju 3 mesecev od dneva zaužitja, če se opravi test lasnih drog. Ali pa, če se opravi krvni test za kokain, se lahko ugotovi prisotnost tega stimulansa v 24 urah po zaužitju.

- Krvni test za zdravila

Krvni testi, torej krvni test za droge, so vsekakor primerna vrsta testiranja, če sumite, da oseba uživa droge ali alkohol. Ker se droge hitro presnavljajo in izločajo iz telesa, ponuja krvni test za droge zelo “kratko okno” za odkrivanje njihove prisotnosti. Preko krvi lahko ugotovimo prisotnost drog v eni minuti do nekaj urah, odvisno od vrste droge in odmerka. 

Splošno gledano, ko gre za to vrsto testa, je to laboratorijski test za droge. Natančneje, krvni test za zdravila se opravi v laboratorijih. Zato ni enotne, univerzalne in enotne cene krvnega testa za zdravila, saj bo ta cena različna. Seveda lahko krvni test za zdravila opravimo tudi v specializirani ambulanti za zdravljenje odvisnosti.

Med drugim lahko kri testiramo na prisotnost naslednjih zdravil:

OPOMBA: Klinika MedTim ne izvaja testiranja na droge, blog je napisan v informativne namene.

- Test urina na zdravila

Urinski test za droge je, kot smo že poudarili, eden najpogostejših testov, s katerimi ugotavljamo prisotnost narkotikov v telesu. Urinski test za droge je hiter, ekonomičen in popolnoma neboleč. Zato je pogosto mogoče slišati, da se ta test imenuje tudi hitri test za droge. Oseba lahko odda vzorec urina, nato pa se vzorec analizira v laboratoriju ali pooblaščeni ambulanti. Po drugi strani pa je ta test mogoče kupiti v lekarni, tako da lahko testiranje opravite tudi doma. V tem primeru bo cena testa na droge na domu odvisna od vrste proizvajalca. 

Urinski test za droge lahko ugotovi prisotnost zdravila v samem urinu, metabolita zdravila ali drugih biomarkerjev, ki kažejo na uporabo ali zlorabo drog. Biomarker zdravila je vsaka merljiva snov, ki je prisotna po zaužitju zdravila. Metabolit je tudi vrsta biomarkerja, ki ostane v telesu, medtem ko telo predeluje in razgrajuje zdravilo.

Pomembno je povedati, da urinski test za droge določa prisotnost droge med prejšnjo takojšnjo uporabo ali nedavno uporabo. Z drugimi besedami, ta test najpogosteje ne more služiti kot dokaz ali indikator za odkrivanje zasvojenosti ali zastrupitve. Z urinom lahko ugotovimo prisotnost zdravila v nekaj dneh od dneva zadnjega zaužitja. Odvisno je od več dejavnikov. Ti dejavniki vključujejo količino in pogostost zlorabe narkotika ali druge psihoaktivne snovi ter hitrost, s katero se presnavlja in izloča iz telesa. 

Z urinom je mogoče določiti prisotnost naslednjih zdravil:

OPOMBA: Klinika MedTim ne izvaja testiranja na droge, blog je napisan v informativne namene.

- Test za droge za lase

Test za droge za lase lahko pokaže prisotnost narkotikov ali alkohola znotraj ali zunaj lasnega mešička. Za razliko od urinskega testa na droge, ki lahko razkrije, ali je oseba v preteklih dneh uživala droge, lahko lasni test za droge zazna prisotnost psihoaktivnih substanc dlje časa kot na dan, ko je bila snov nazadnje zaužita. Ravno to je največja prednost tega testa. Oziroma ta test ponuja najširše »okno« za ugotavljanje prisotnosti psihoaktivnih snovi. 

Odvisno od vzorca in dolžine dlake lahko ugotavljamo prisotnost narkotikov in alkohola v obdobju od 7 do 90 dni po zadnjem zaužitju.

Test las na droge je eden najučinkovitejših načinov testiranja za odkrivanje vztrajne ali ponavljajoče se zlorabe drog. Če oseba enkrat zlorablja zdravilo, je manj verjetno, da bo rezultat pri testiranju las pozitiven. Poleg tega je ta test natančen in učinkovit, ko se želi ugotoviti, kdaj in kako dolgo je bila droga uporabljena, pa tudi, ali je uživanje psihoaktivnih snovi prenehalo.

Ker se ta test izvaja tudi v laboratoriju ali centru za zdravljenje odvisnosti, bodo stroški testa za lase odvisni od ustanove, kjer se izvaja. V primerjavi z drugimi testi je test za droge za lase nekoliko dražji.

Običajno se ta test uporablja za ugotavljanje prisotnosti naslednjih zdravil:

OPOMBA: Klinika MedTim ne izvaja testiranja na droge, blog je napisan v informativne namene.

- Test sline za droge

Test za droge v slini je t.i presejalni test za droge, ki odkrije sledi psihoaktivnih substanc v človekovi slini. Na ta način je mogoče prepoznati prisotnost narkotikov ali alkohola v njihovem telesu. Druga imena za test za droge s slino so test za droge z brisom, oralni test za droge ali test za droge z vatirano palčko. 

Je najmanj invaziven test za droge, saj ni treba vbadati igle za odvzem krvi.

S tem testom je mogoče ugotoviti prisotnost naslednjih narkotikov:
OPOMBA: Klinika MedTim ne izvaja testiranja na droge, blog je napisan v informativne namene.

Test na zdravila - Kako dolgo ostane zdravilo v krvi?

Obstajajo številni dejavniki, ki določajo, kako dolgo droga ali alkohol ostaneta v krvi po zaužitju.

  1. Vrsta uporabljene droge;
  2. Količina uporabljenega zdravila;
  3. Pogostost zlorabe;
  4. Stopnja hidracije in telesna teža osebe;
  5. Kako telesno aktivna je oseba;
  6. Stopnja tolerance zdravila;
  7. Zdravstvena stanja, ki vplivajo na izločanje zdravil iz telesa;
  8. Prisotnost drugih drog ali alkohola.

 

Sedaj bomo navedli, koliko časa psihoaktivne snovi ostanejo v človekovem telesu, gledano z dveh zornih kotov: vrste droge in krvnega testa za droge.

Test marihuane in koliko časa marihuana ostane v krvi?

Kako dolgo ostane heroin v krvi?

Kako dolgo ostane metadon v krvi?

Krvni test za kokain - Kako dolgo kokain ostane v krvi?

Kako dolgo ostane metamfetamin v krvi?

Kako dolgo ostane ekstazi v krvi?

Kako dolgo alkohol ostane v krvi?

Cena testa za zdravila - Ali in kako zanesljivi so ti testi?

Pogosto je mogoče slišati vprašanje, ali in kako zanesljiv je test za droge? Ali lahko pokaže tudi lažno pozitivno? Ljudje, za katere sumite, da uživajo droge in bi se želeli testirati, žal ne vidijo vaših iskrenih in dobrih namenov. Namesto da bi se zavedali, da jim želite pomagati in jim rešiti življenja, ljudje pogosto poskušajo “goljufati” na teh testih.

Starši, ki želijo testirati svojega otroka, mu velikokrat povedo, da bodo to storili. Začelo se je iz nevednosti, da se droga ne zadržuje dolgo v telesu odvisnika, še posebej, ker se testira s krvjo, pogosteje pa z urinom. 

Če oseba nekaj dni ne zlorablja drog, bo test negativen. Če pa oseba razredči urin tako, da pred testom popije veliko tekočine, doda pa vodo, bo test lažno negativen. Seveda je lahko test za droge negativen, ker so urinu dodane določene kemikalije, zato bodite pozorni na barvo in videz urina. Hkrati je lahko test negativen, če je bil posajen urin nekoga drugega.

Zaradi tega je pomembno, da starši nadzirajo svoje otroke, da do teh “goljufajočih” testov ne pride.

Poudariti je treba še, da je cena testa na droge odvisna od načina testiranja, proizvajalca testov, ustanove ali centra, kjer se testiranje izvaja in podobno. To velja tudi, če želite v lekarni opraviti test za droge. Cena testa za zdravila v lekarni se namreč razlikuje od lekarne do lekarne, od namena in vrste testiranja, proizvajalca testa in podobno. Zato se je pred nakupom testa za zdravila v lekarnah najbolje pozanimati o cenovnem razredu in tudi o tem, katere vrste zdravil test zazna.

Kaj pa, če je rezultat testa za droge pozitiven?

Če je rezultat testa na droge pozitiven, je to velik alarm, saj potrjuje prisotnost mamil v telesu uporabnika. Takrat se je treba s to osebo nujno pogovoriti, ji pomagati in poskusiti preprečiti nadaljnjo zlorabo drog. V primeru nadaljnjega uživanja narkotikov in alkohola bo prišlo do številnih stranskih učinkov. Poleg razvoja bolezni odvisnosti so nekateri škodljivi učinki uživanja drog, ki lahko hkrati sovpadajo z odvisnostjo, še:
Kot smo že poudarili, je treba v primeru pozitivnega testa na droge nemudoma ukrepati, da se prepreči nadaljnje uživanje in napredovanje bolezni odvisnosti.
OPOMBA: Klinika MedTim ne izvaja testiranja na droge, blog je napisan v informativne namene.

MedTiM - Za življenje brez mamil!

Ambulanta za zdravljenje odvisnosti MedTim je specializirana bolnišnica za zdravljenje odvisnosti, v kateri delajo svetovno znani in priznani zdravniki z desetletnimi izkušnjami pri zdravljenju katere koli oblike odvisnosti. Zahvaljujoč strokovnemu zdravstvenemu osebju, edinstvenemu in inovativnemu programu zdravljenja, zdravimo telesno in psihično odvisnost z najvišjim odstotkom uspešnosti. 

Več tisoč ozdravljenih bolnikov z vsega sveta govori v prid temu! V primeru pozitivnega testa se vedno lahko obrnete na nas, saj znamo preprečiti nadaljnje uživanje mamil, a tudi popolnoma očistiti telo škodljivih snovi (razstrupljanje).

Ob sprejemu pacienta in na podlagi internističnega pregleda opravimo diagnostične preiskave, ki med drugim vključujejo analizo krvi in ​​urina. Na podlagi tega določimo stopnjo prisotnosti narkotikov in njihovo količino, nato pa preidemo na popolnoma nebolečo in varno razstrupljanje telesa. Uporaba sodobnih metod zdravljenja in individualni pristop zagotavljata popolno in odlično nego, oskrbo in ozdravitev vsakega pacienta. Ne glede na stopnjo ali intenzivnost zasvojenosti, vsakega pacienta obravnavamo maksimalno skrbno, da se za vedno osvobodimo zasvojenosti, kot življenjsko nevarne bolezni!

Kontaktirajte nas kadar koli! Za vas smo dosegljivi 24/7.

Tina Zupanek

Prevajalec slovenskega jezika

Na voljo smo vam kadarkoli

Spoznajte odvisnosti in druge težave
z duševnim zdravjem