Kaj je Xanax in kako zasvojljiv je?

Pregled Vsebine

Zdravilo Xanax je močno zdravilo iz skupine benzodiazepinov. Tako kot Benzedine ali Bromazepam se tudi Xanax predpisuje za zdravljenje anksioznosti ali generalizirane anksiozne motnje. Prav tako lahko Xanax predpišemo tudi v drugih primerih, torej za zdravljenje drugih stanj, kot so nespečnost ali panične motnje. 

Zdravilo Xanax ima velik zasvojljiv potencial, kar pomeni, da lahko Xanax povzroči zasvojenost, še posebej, če ga (z)rabljamo dlje časa. Zaradi njegovih anksiolitičnih učinkov je zloraba Xanaxa žal pogosta in vzbuja veliko zaskrbljenost. Zdravilo Xanax je danes eno najbolj uporabljanih in najpogosteje predpisanih zdravil, kar pomeni, da se ta snov zelo pogosto zlorablja.

Najpogostejše oblike zlorabe xanaxa vključujejo neupoštevanje zdravnikovih navodil o uporabi tega benzodiazepina. Xanax se zlorablja z jemanjem večjih odmerkov tega zdravila, v pogostejših časovnih intervalih, kot je predpisano, in dlje, kot je predpisal zdravnik.

Oseba, ki zlorablja Xanax, hitro razvije toleranco nanj. To pomeni, da mora oseba jemati višje odmerke zdravila, da doseže želene učinke. Odvisnik od xanaxa lahko vzame tudi do 20 ali 30 tablet na dan! Če oseba nenadoma preneha jemati zdravilo Xanax, se lahko pojavijo neprijetni odtegnitveni simptomi, kot so tesnoba, nemir, nespečnost in tresenje. Njihov pojav je jasen znak, da se je razvila telesna odvisnost od zdravila Xanax.

V tem besedilu bomo pojasnili, kaj je xanax, kakšen je učinek xanaxa, kakšni so (neželeni) učinki xanaxa ter kako se znebiti zlorabe tega zdravila.

Zdravilo Xanax - kaj je Xanax?

Da bi vedeli, kako Xanax deluje in kakšni so njegovi učinki, je treba najprej videti, kaj je Xanax. Narava zdravila Xanax določa njegove učinke in posledice. Kot smo že poudarili, je Xanax zdravilo iz družine benzodiazepinov. Pravzaprav je Xanax le blagovna znamka za Alprazolam – pomirjevalo na recept iz razreda benzodiazepinov. Benzodiazepini so bili prvotno proizvedeni kot nadomestek za barbiturate. Zdravilo Xanax kot benzodiazepin vpliva na možgane in centralni živčni sistem (CNS). Izboljša učinke kemikalije v možganih, imenovane gama-aminomaslena kislina (GABA). Nevrotransmiter GABA upočasni delovanje živčnih celic v možganih, kar povzroči občutek sproščenosti, sedacije in umirjenosti. Torej, Xanax pravzaprav spada v razred pomirjeval. Torej, če se sprašujete “kaj je xanax”, je to zdravilo, ki zavira centralni živčni sistem. Kot rečeno, poleg sedacije in anksiolitičnih učinkov nekateri stranski učinki zdravila Xanax vključujejo nejasen govor, izgubo koordinacije in celo tesnobo. O učinkih in posledicah bomo nekaj več govorili kasneje. Zdravilo Xanax je predpisano v različnih odmerkih, odvisno od bolnikovega stanja – od 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg in 2 mg. Mimogrede, zdravilo Xanax je v obliki tablet (tablet), tablete pa so predpisane v različnih oblikah in barvah, odvisno od njihove jakosti. Na primer, 2 mg tablete so lahko bele, zelene ali rumene, pravokotne oblike. Ostale tablete so ovalne in bele (Xanax zdravilo 0,25 mg), oranžne (Xanax 0,5 mg) ali modre (Xanax 1 mg). Po zaužitju zdravila Xanax je učinke tega zdravila običajno mogoče občutiti v eni do dveh urah. Zdravilo Xanax ni snov s kratkim ali dolgim ​​trajanjem, ampak s srednjim trajanjem. To pomeni, da Xanax ostane v človekovem telesu povprečno 12 do 15 ur.

Xanax ali Xalol - Ali obstaja razlika?

Sta zdravilo xanax in xalol eno in isto? Natančneje, ali obstaja razlika, ko gre za xanax ali xalol? Xanax ima še veliko drugih imen in poleg Alprazolama je eno od teh imen Xalol. Zato ni razlike med Xanaxom in Xalolom, glede učinkov, učinkovin in razlogov, zaradi katerih se ta zdravila predpisujejo. 

Xanax ali Xalol sta le dve različni blagovni znamki, torej dva različna proizvajalca za isto zdravilo – Alprazolam. Bistvene razlike torej ni, razen v imenu zdravila.

Xanax je legalno mogoče dobiti le v lekarni in na zdravniški recept. Kljub temu je Xanax na žalost mogoče najti tudi na ulici, kar povečuje tveganje za zlorabo, nevarne učinke in zasvojenost. V tem smislu so tudi številna ulična, žargonska imena s xanaxom:

Zdravilo Xanax – Kako deluje xanax?

Postavlja se vprašanje, kakšen je učinek Xanaxa? Omenjeni Alprazolam je glavna in aktivna učinkovina zdravila Xanax. Alprazolam kot benzodiazepin deluje tako, da zmanjša simptome vznemirjenosti in tesnobe. Prav tako se učinek Xanaxa kaže v tem, da pospešuje uspavanje, zdravilo Xanax pa tudi zmanjšuje tesnobo, vznemirjenost in čustveno neravnovesje. 

Zato je delovanje Xanaxa naslednje:

Vendar je tukaj treba poudariti eno stvar. Zdravilo Xanax NI primarno namenjeno nespečnosti, torej pospeševanju spanca. To pravimo zato, ker veliko ljudi pri nas, pa tudi v regiji, jemlje zdravilo Xanax za zdravljenje nespečnosti. Sedativni učinek zdravila Xanax je njegov stranski, sekundarni učinek. 

Predvsem Xanax delovanje je namenjeno zdravljenju anksioznih motenj, napetosti ali drugih psihosomatskih težav in stanj povezanih z anksioznostjo. Poleg tega se Xanax predpisuje za zdravljenje napadov panike z ali brez agorafobije (strah pred javnimi, odprtimi prostori). Zdravilo Xanax se lahko predpiše le, kadar ima bolnik ta stanja, ki mu praktično onemogočajo normalno delovanje in povzročajo hudo anksioznost in vznemirjenost.

Zdravilo Xanax in njegov učinek na možgane - Kako deluje Xanax?

Zdravilo Xanax tako kot vsa zdravila iz skupine benzodiazepinov stimulira nevrone v možganih, ki sproščajo ali imajo receptorje za omenjeni nevrotransmiter GABA. GABA je primarni zaviralni nevrotransmiter v osrednjem živčnem sistemu, nevroni gama-aminomaslene kisline pa prevladujejo v možganski skorji. 

Ta zaviralni nevrotransmiter zmanjša aktivnost drugih vrst nevrotransmiterjev v možganih, ko se sprosti. Tako Xanax deluje kot depresor centralnega živčnega sistema zaradi svojega agonističnega učinka na nevrone GABA v možganih. Jemanje zdravila Xanax vodi do zmanjšanja vzdražnosti drugih nevronov v možganih, kar vodi do zmanjšanja anksioznosti ter povečanega občutka sproščenosti in umirjenosti.

Ameriška agencija za boj proti drogam je Xanax uvrstila med zdravila s seznama IV. Povsem formalno to pomeni, da ima Xanax malo možnosti za zlorabo in zasvojenost. Vendar se je v praksi izkazalo, da ni čisto tako. Pravzaprav izkušnje bolnikov z xanaxom pravijo ravno nasprotno. Zaradi hudih in zelo neprijetnih odtegnitvenih simptomov, ki se pojavijo, ko oseba nenadoma preneha jemati zdravilo Xanax, velja, da ima zdravilo Xanax izjemno velik potencial za zlorabo in zasvojenost.

Kakšni so stranski učinki zdravila Xanax?

Xanax ima, tako kot vsako zdravilo, določene stranske učinke, to je kontraindikacije. Neželeni učinki zdravila Xanax se lahko pojavijo, ko oseba jemlje redni terapevtski odmerek, pa tudi pri zlorabi tega zdravila. 

Preden navedemo, kakšni so neželeni učinki zdravila Xanax, je treba povedati, kdo ne sme jemati tega zdravila. Zdravila Xanax ne smete jemati v naslednjih primerih:

Zdravilo Xanax - neželeni učinki pri redni uporabi

Kot vsako drugo zdravilo lahko tudi zdravilo Xanax povzroči določene neželene učinke, tudi če se uporablja na način in v terapevtskih odmerkih, ki jih je predpisal zdravnik. 

Med drugim lahko zdravilo Xanax povzroči naslednje neželene učinke zdravila Xanax:

Zloraba zdravila Xanax in stranski učinki

Kot benzodiazepin se Xanax predpisuje le za kratek čas – od dva do šest tednov – za preprečevanje zasvojenosti. Toda tudi ljudje, ki jemljejo Xanax točno tako, kot jim je predpisal zdravnik, lahko postanejo od njega odvisni, saj se toleranca na Xanax razvije zelo hitro. Povedano drugače, ljudje se lahko zelo hitro »zasvojimo« na pom pomirjevalne učinke Xanaxa, zato ga nikakor ni priporočljivo jemati dalj časa. 

Zloraba zdravila Xanax in zasvojenost sta nevarna in uničujoča vzorca vedenja, saj imata lahko resne in trajne posledice na vseh delih življenja odvisnika. Na splošno bo oseba, ki zlorablja Xanax, videti zelo utrujena.

Manjkalo jim bo običajne energije in motivacije za druženje s prijatelji in družino. Ljudje, ki zlorabljajo Xanax, lahko tudi izgubijo zanimanje za običajne dnevne aktivnosti.

Obstaja veliko načinov zlorabe zdravila Xanax. Jemanje večjega odmerka od predpisanega ali uporaba zdravila Xanax brez recepta se šteje za zlorabo drog. Vendar, kot smo poudarili, lahko celo tisti, ki upoštevajo zdravnikov nasvet o uporabi zdravila Xanax, postanejo žrtev zasvojenosti in zlorabe.

Zdravilo Xanax je mogoče zlorabiti na več načinov, vključno z:

Zdravilo Xanax se pogosto zlorablja zaradi občutka umirjenosti in sproščenosti, ki ga povzroči v osebi. Nekateri zlorabljajo Xanax tako, da ga jemljejo v večjih odmerkih ali kombinirajo z drugimi zdravili, da dosežejo želeno visoko raven. 

Poleg tega oseba, ki zlorablja Xanax, to zdravilo pogosto kombinira z opiati ali alkoholom, kar lahko povzroči usodne zdravstvene posledice, kot so zastoj dihanja, koma in celo smrt!

Zloraba zdravila Xanax lahko med drugim povzroči naslednje neželene učinke:

Faze zlorabe Xanaxa in razvoj zasvojenosti

Obstaja več stopenj ali bolje rečeno faz razvoja zlorabe in zasvojenosti z Xanaxom:

1) Začetna stopnja – Iniciacija

Ljudje, ki zlorabljajo zdravilo Xanax, na začetku uporabe tega zdravila sploh niso pomislili, da ga bodo sploh zlorabljali in postali od njega odvisni. Poleg tega so bili trdno prepričani, da se jim to ne more zgoditi. V tem smislu prva stopnja zlorabe pravzaprav sploh ni zloraba, ampak začetek uživanja zdravila po zdravniškem receptu. 

Po drugi strani pa se zgodi, da ljudje Xanax spoznajo prvič in ga zaužijejo v nočnem klubu, na zabavi, ker jim prijatelji pustijo, da ga poskusijo.

2) Eksperimentiranje

Po večkratni (napačni) uporabi Xanaxa lahko nekateri ljudje ponovno poskusijo vzeti zdravilo v drugačnih okoliščinah ali ob drugem času. Lahko tudi povečajo odmerek, da izkusijo nove in močnejše učinke.

3) Redna zloraba

Na tej stopnji oseba morda ne jemlje zdravila Xanax vsak dan, vendar se v tej fazi začne razvijati vzorec redne uporabe. Ljudje jemljejo zdravilo Xanax ob določenem času dneva, na določen dan v tednu ali kot odziv na negativna čustva.

4) Zdravilo Xanax, toleranca in zasvojenost

V tej fazi oseba pogosto poveča odmerek zdravila ali uporablja Xanax v pogostejših intervalih, ker je telo razvilo toleranco na prvotne odmerke. Ko je toleranca dovolj visoka, lahko ljudje razvijejo odvisnost od zdravila Xanax. Nekateri ljudje potrebujejo manj časa in manj odmerka, da postanejo zasvojeni. Postopek zasvojenosti z zdravilom Xanax je pri vsaki osebi drugačen.

5) Popolna motnja uporabe zdravila Xanax

V tej fazi se vsak poskus prenehanja jemanja Xanaxa zdi neznosen izziv. Ljudje se na tej stopnji pogosto zavedajo, da so zasvojeni z zdravilom Xanax, vendar ne morejo prenehati jemati zdravila zaradi hudih odtegnitvenih simptomov. Odtegnitveni simptomi Xanaxa so med drugim konvulzije, epileptični napadi, glavobol, depresija, razbijanje srca (tahikardija), driska, slabost, bolečine v mišicah in krči, tresenje, razdražljivost, paranoja, strah, napetost… 

Ti simptomi so lahko različno intenzivni in odvisni od različnih dejavnikov. Ti dejavniki vključujejo na primer zaužiti odmerek, pogostost uporabe zdravila Xanax, časovno obdobje jemanja zdravila Xanax, splošno zdravstveno stanje osebe in druge. Na tej točki so medicinska intervencija, rehabilitacija in zdravljenje z zdravilom Xanax najvarnejša metoda za nekoga, ki poskuša premagati svojo odvisnost.

Zdravilo Xanax in njegove strašne nevarnosti

Zdravilo Xanax ali učinek Xanax je lahko zelo nevarno, če se to snov jemlje v velikih odmerkih in/ali v kombinaciji z alkoholom ali drugimi psihoaktivnimi snovmi. Če je pomešan z alkoholom, je lahko že majhen odmerek Xanaxa usoden zaradi možnosti za odpoved dihanja, resne nesreče, poškodbe in komo, ki jih povzroči kombinacija teh dveh zaviralcev centralnega živčnega sistema. 

Ker zdravilo Xanax deluje sedativno, obstaja nevarnost prometnih nesreč, če Xanax vzamemo neposredno pred ali med vožnjo. Če oseba vzame velik odmerek Xanaxa, lahko pride do zelo močne in intenzivne sedacije, ki lahko traja tudi nekaj dni.

Dolgotrajna in kronična uporaba zdravila Xanax lahko povzroči resne stranske učinke, od katerih so nekateri lahko trajni. Nevarni stranski učinki vključujejo:

Kako prepoznati odvisnika od Xanaxa?

Včasih motenj in zasvojenosti z uporabo zdravila Xanax ni enostavno prepoznati in identificirati, ne le pri drugih, ampak tudi pri sebi. Obstajajo določena merila, ki določajo, ali je oseba odvisna od zdravila Xanax. Namreč, če ste vi ali vaša ljubljena oseba v zadnjih 12 mesecih doživeli 2 ali več od naslednjih pogojev, potem morate takoj poiskati strokovno pomoč za zdravljenje odvisnosti od Xanaxa.

Xanax izkušnje

Sedaj vam bomo predstavili individualne izkušnje Xanaxa, torej izkušnje ljudi, ki so to drogo zlorabljali.
»Pravijo, da lahko droge zapolnijo čustveno praznino. Prvič, ko sem vzel xanax, sem prvič občutil olajšanje zaradi svoje anksiozne motnje. V Xanaxu je bilo nekaj nenavadno tolažilnega, v tem, kako je prišel v toliko oblikah in barvah. Uživala sem ob pogledu na tablete. Moja zloraba xanaxa je šla tako daleč, da sem bil srečen, ko sem videl to zdravilo v svojih rokah. Čeprav je Xanax začasno ustavil mojo agonijo, me je zloraba Xanaxa kmalu seznanila z novo vrsto agonije – zasvojenostjo.«
“Nisem si mogel predstavljati dneva brez Xanaxa. Prva stvar, ki mi pade na pamet, ko se zbudim, je Xanax. Nisem mogel zaspati brez 5 tablet! Prijatelji so se resno zaskrbeli, čeprav sem jaz zavračal priznanje, da obstaja težava. Dokler se nisem nekega dne onesvestil in končal v Urgentnem centru. Po tem sem spoznal, da sem resno odvisen. Ne igrajte se z Xanaxom, ljudje, in ga nikoli ne jemljite samovoljno.”
“Xanax je bil nekoč zdravilo moje izbire, še posebej, ko sem ga mešal z alkoholom. Tega niti ne poskušajte, ker je smrtonosna kombinacija. To zdravilo je pomirjevalo in sprošča mišice in je zaradi tega zelo »zasvojljivo«, človek ga zlahka zasvoji. Vzameš eno tableto in ko začne delovati pol ure ne čutiš ničesar. Potem vzameš dve ali tri tablete in se popolnoma onesvestiš in se ne spomniš ničesar, ko se naslednje jutro zbudiš v lastnem bruhanju … Grozno, nikoli ne poskušaj eksperimentirati s tem zdravilom!«

Kako se odvaditi Xanaxa?

Ugotovili smo lahko, da je zdravilo Xanax, torej učinkovina Alprazolam, močno zasvojljivo zdravilo. Sedativni in sedativni učinki Xanaxa so glavni razlog za nadaljnjo zlorabo, toleranco in posledično zasvojenost s tem zdravilom. 

Samostojna opustitev zdravila Xanax je izziv, ki ga ljudje, ki to poskušajo, skoraj vedno spodletijo. Odtegnitveni simptomi pri Xanaxu so tako intenzivni in neprijetni, da oseba ponovno poseže po tem zdravilu, da bi omilila njihove učinke ali preprečila njihov nastanek.

V teh na videz brezupnih in brezizhodnih situacijah je edina prava in zanesljiva rešitev strokovno zdravljenje odvisnosti in motenj uporabe Xanaxa pod zdravniškim nadzorom in kontrolo. In prav to dela specializirana ambulanta za zdravljenje odvisnosti MedTim.

V sodobni bolnišnici MedTeam delujejo svetovno priznani in nagrajeni specialisti z desetletnimi izkušnjami pri zdravljenju vseh oblik odvisnosti, tudi odvisnosti od benzodiazepinov. Z uporabo preizkušenih in zanesljivih metod zdravljenja ter s personalizirano medicinsko oskrbo vsem bolnikom zagotavljamo maksimalno pozornost in oskrbo.

Ozdravite se od Xanaxa v kliniki MedTim v samo 14 dneh!

Medicinski program za zdravljenje odvisnosti in zlorabe zdravila Xanax v bolnišnici MedTeam traja le 14 dni, brez nadomestne terapije ob koncu zdravljenja! Zdravljenje z zdravilom Xanax poteka z znižanjem odmerkov teh zdravil ob sočasnem jemanju antiabstinenčne terapije, ki ni iz skupine benzodiazepinov. 

Izvajamo tudi popolnoma neboleč in varen xanax detox. Odmerke tega zdravila znižujemo po shemi, ki jo naredimo glede na odmerek, pri katerem je bolnik prišel in začel zdravljenje. Hkrati bolniku dajemo zdravila, ki niso iz skupine benzodiazepinov (antikonvulzivi za profilakso napadov, nevrostabilizatorji, beta blokatorji, spazmolitiki, analgetiki…).

Po popolni detoksikaciji izvajamo tudi ustrezno psihoterapijo, ki je namenjena zdravljenju psihične odvisnosti od Xanaxa. Po končanem bolnišničnem zdravljenju pacienta ostanemo v stiku z njim in njegovo družino naslednjih 12 mesecev, da zagotovimo ustrezno ambulantno zdravljenje.

Tina Zupanek

Prevajalec slovenskega jezika

Na voljo smo vam kadarkoli

Spoznajte odvisnosti in druge težave
z duševnim zdravjem